Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slaba volja med Rimom in Jeruzalemom

Objava: 25. 05. 2009 / 22:41
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slaba volja med Rimom in Jeruzalemom

V Rimu še ne bodo imeli ‘Jeruzalemskega trga’

Uslužbenci jeruzalemske mestne uprave so malce slabe volje zaradi prebivalcev italijanske prestolnice. Rimski župan Gianni Alemanno je namreč za nedoločen čas preložil načrtovano poimenovanje enega izmed rimskih trgov v bližini sinagoge ‘Jeruzalemski trg’, kot so minulo nedeljo poročali izraelski mediji. Kot vzrok so Italijani navedli bojazni rimskih policistov, ki jutri pričakujejo naval britanskih nogometnih navijačev. V Rimu se bosta namreč v finalu Lige prvakov pomerili moštvi Manchester United in FC Barcelona. Judovska skupnost v Rimu se je na odločitev rimskega župana odzvala ‘z globokim razočaranjem’.

V preteklem tednu so ob obisku rimskega župana v Jeruzalemu enega izmed trgov preimenovali v ‘Rimski trg’. Kot povratno gesto so v Rimu načrtovali poimenovanje ‘Jeruzalemskega trga’. Na simbolični ravni naj bi se tako zaključilo poglavje medsebojne sovražnosti med obema mestoma. Leta 70 so Rimljani po judovskem uporu v Jeruzalemu uničili tempelj in v Rim prenesli nekaj kultnih predmetov, kot sta skrinja zaveze in sedmerokraki svečnik.

V Jeruzalemu so mnenja, da Rimljani previsoko ocenjujejo stopnjo morebitne nevarnosti napada huliganov ob odprtju novoimenovanega trga v prisotnosti županov obeh mest. V jeruzalemski mestni upravi predvidevajo, da so vzroki za odlog preimenovanja trga politične narave. V Italiji so namreč nedavno kritizirali izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ko je ob prazniku mesta Jeruzalema – takrat se Jeruzalemčani spominjajo ponovne združitve mesta leta 1967 – jasno povedal, da mesto ne bo ‘nikoli več razdeljeno’ in da bo za vedno ostalo pod izraelskim nadzorom.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh