Skutni njokci in bolonjska omaka
Skutni njokci in bolonjska omaka
Skutni njokci
500 g pasirane skute
150 g ostre moke in še približno 50 g za delovno površino
1 žlička soli
- V skledo damo skuto, jo solimo, po potrebi malo pretlačimo, nato zmešamo z moko.
- Na hitro zgnetemo skupaj, da se sestavine lepo sprimejo skupaj.
- Manjši del testa oblikujemo v dolg svaljek, nato narežemo na njokce. Dobro pomokane polagamo na desko, vendar pazimo, da se ne dotikajo drug drugega.
- V loncu zavremo slano vodo in njoke postopno vstavljamo v krop (najlažje gre kar s penovko, da nas vrela voda ne opeče).
- Ko po minuti priplavajo na površje, jih kuhamo še minuto dlje, nato jih poberemo iz vode in postrežemo z omako ... Nato ponovimo z ostalimi njoki, da skuhamo vse.
Nasvet: Pri nas dolg svaljek testa imenujemo »kačice«, te pa narežemo na »povštrčke«. Tako jih je nekoč poimenovala najmlajša, ko je pri komaj 5 letih že oblikovala te prikupne njoke. Niso primerni za zamrzovanje, kot so krompirjevi, ampak priprava je smešno hitra in res preprosta, tako da jih naredimo skoraj mimogrede.
Bolonjska omaka
2 korenčka, večja čebula, 5 žlic olja
večje steblo zelene ali četrt gomolja zelene
2 pločevinki paradižnika
sol, poper
0,5 kg mletega mešanega mesa
pol kozarca rdečega vina ali žlica kisa
5 žlic paradižnikove mezge
pol skodelice mleka
- Zelenjavo narežemo na drobno, liste zelene prihranimo, vse ostalo pa stresemo v lonec, prilijemo olje in začnemo pražiti. Precej pogosto mešamo in nad blagim ognjem pražimo 10 minut. Pri tem zelenjava precej upade.
- Dodamo meso, pražimo dalje, da meso posivi. Prilijemo vino ali kis. Zatem gre v lonec paradižnik iz pločevinke in še v mezgi, prilijemo vodo, zavremo.
- Kuhamo odkrito z rahlim brbotanjem 1 uro (do 3 ure), sem in tja dodamo vodo in pomešamo. Prav pri koncu prilijemo mleko, zavremo, postrežemo z njoki in solato.
Članek je bil objavljen v majski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!