Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofu Jenku se je želja uresničila

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 12. 2015 / 12:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofu Jenku se je želja uresničila

Posmrtne ostanke škofa Janeza Jenka so slovesno prenesli v novo škofovsko grobnico v koprski stolnici.
V koprski stolnici so v sredo, 30. decembra, posmrtne ostanke škofa Janeza Jenka, ki je koprsko škofijo vodil skoraj četrt stoletja, slovesno prenesli v novo škofovsko grobnico za glavnim oltarjem. Pred tem so ob somaševanju skoraj 40 duhovnikov za Jenka darovali tudi obletno mašo.

Jenko je bil prvi škof obnovljene in razširjene koprske škofije, ki jo je od leta 1964 do leta 1977 vodil kot apostolski administrator, od 1977 do 1987 pa kot škof ordinarij. Umrl je na sveti večer leta 1994.

Jenka so iz stranskega oltarja Sv. Rešnjega telesa prenesli v nedavno dokončano škofovsko grobnico za glavnim oltarjem in pred sarkofagom prvega koprskega škofa svetega Nazarija. S tem so tudi izpolnili Jenkovo željo, ki je zaradi različnih okoliščin leta 1994 ni bilo mogoče izvesti, je pojasnil sedanji koprski škof ordinarij Jurij Bizjak, ki je daroval obletno mašo za škofa Janeza Jenka, blagoslovil grobnico škofov ter vodil obred prenosa Jenkovega telesa izza stranskega oltarja v novo grobnico.

Kot je Bizjak poudaril v svoji homiliji, je Jenko "s postom in molitvijo Bogu služil noč in dan". Takšnega imamo vsi v spominu in njegov zgled nas še vedno spodbuja in navdihuje," je dejal.

Vsak škof ordinarij ima pravico biti pokopan v svoji stolni cerkvi, je pojasnil Bizjak, ki je tudi spomnil na pomen pokopa že v Stari zavezi. Tako je tudi očak Jožef naročil Izraelcem, naj njegove kosti odnesejo s seboj, in to se je več kot 400 let pozneje ob izhodu iz Egipta tudi zgodilo.

Upokojeni koprski škof Metod Pirih, ki je nasledil Jenka in ga je tudi dobro poznal, je povedal, da je bil Jenko močna osebnost, ki je tudi živel svoje škofovsko geslo Vera zmaga. Čeprav je nazven deloval odločen, "morda celo nekoliko trd", pa je bil zelo dober, odprt, plemenit, velikodušen in požrtvovalen ter vedno pripravljen tudi materialno pomagati ljudem v stiski.

Preberite tudi:
105 let rojstva Janeza Jenka

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh