Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje protestirajo proti »otrokom treh staršev«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2015 / 08:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje protestirajo proti »otrokom treh staršev«

Škofje protestirajo proti »otrokom treh staršev«

Britanski parlament je odobril nov postopek v reproduktivni medicini.

Britanski spodnji dom je v začetku tedna odobril nov postopek v reproduktivni medicini, ki se je uveljavil pod imenom »Otroci treh staršev«. Poslanci so z 382 glasovi predlog podprli, 128 jih je novemu postopku nasprotovalo. 23. februarja bodo o predlogu odločali še v zgornjem domu; njihova privolitev velja za gotovo. Prvi »otroci treh staršev« bi se tako lahko rodili jeseni 2016. Cerkve v Veliki Britaniji odločitev politikov ostro kritizirajo.



Gensko tehnična metoda, ki so jo razvili britanski raziskovalci, naj bi pri postopkih umetnega oplojevanja poskrbela za preprečevanje prenašanja hudih dednih obolenj, ki temeljijo na DNK v mitohondrijih. Te je moč najti v plazmi ženskih jajčnih celic. V postopku, ki ga kot spornega označujejo tudi nekateri znanstveniki, zdravniki obolelo DNK zamenjajo z zdravim genskim materialom dedno neobremenjene darovalke. Otrok bi tako imel genski zapis treh ljudi: očeta in dveh »mater«.

Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa je znova izrazila svoje proteste in poudarila, da doslej nobena druga država še ni potrdila uporabe omenjene metode. Obstajajo namreč »resni etični pomisleki« glede postopka, ki »kot del procesa predvideva uničenje najmanj enega človeškega zarodka«. Človeški zarodek je novo človeško življenje in se ga ne sme obravnavati kot »prosto razpoložljivi material«.

Podobne pomisleke so izrazili tudi škotski škofje. Za »stvarjenje« zarodka brez dednih bolezni je potrebno uničiti dva zdrava, je pojasnil škof John Keenan iz Paisleya. Tovrstna tehnika ni nikakršno zdravljenje: »Nikogar in ničesar ne zdravi, pač pa poskuša nekoga, ki je na nek način prizadet, odstraniti iz genskega bazena.«

Anglikanska državna Cerkev je že pred obravnavo omenjenega predloga v parlamentu zahtevala dodatne etične in znanstvene raziskave, da bi lahko ocenila posledice novega postopka. »Brez boljšega razumevanja o tem, kakšno vlogo imajo mitohondriji pri prenašanju dednega materiala, Cerkev v tem trenutku meni, da je tovrstna zakonska ureditev neodgovorna«, so zapisali škofje.

Po poročanju tamkajšnjih medijev v Veliki Britaniji vsak 200. novorojenec na svet pride s težkim dednim obolenjem, ki ga je mogoče pripisati napaki pri mitohondrijih. Trenutno na Otoku okoli 2.500 žensk živi s tveganjem, da lahko na potomce prenesejo dedno obolenje.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Špranje do svetlobe
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh