Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje: Posnetki maš naj ne ostanejo na spletu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 10. 2020 / 12:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2020 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje: Posnetki maš naj ne ostanejo na spletu

Škofje: Posnetki maš naj ne ostanejo na spletu

Praktična škofovska navodila duhovnikom za spletni prenos bogoslužja.

Pri spletnih mašah naj ne bo somaševanja, razen če mašniki živijo v skupnem gospodinjstvu. FOTO: Tatjana Splichal



Po objavi navodil slovenskih škofov v cerkvah v času drugega vala epidemije novega koronavirusa je veliko pozornosti javnosti pritegnil del o prenosih svetih maš prek spleta. Škofje so naknadno navodila nekoliko omilili, v soboto pa so objavili temeljita praktična navodila za spletni prenos bogoslužja, namenjena v pomoč duhovnikom in pastoralnim delavcem, da bi med epidemijo omogočili vernikom čim boljšo izkušnjo zakramentalnega in liturgičnega življenja.

Le v izrednih razmerah

»Bogoslužni zbor je pravo občestvo, skupnost, zato morajo biti udeleženci bogoslužnega obreda osebno navzoči na istem kraju in ne razkropljeni, pa tudi ne le povezani s tehničnimi sredstvi, denimo po televiziji ali radiu. V izrednih razmerah lahko Kristusovo oznanilo doseže vernike s pomočjo medijev, kar pa ne pomeni, da so bili verniki navzoči pri liturgičnem opravilu, temveč so ga samo spremljali. Na to je treba vernike vselej primerno opozoriti,« poudarja Slovenska škofovska konferenca (SŠK).

Brez improviziranja

»Bogoslužna dejanja niso zasebna, temveč so opravila Cerkve, ki je 'zakrament edinosti', sveto ljudstvo, ki ga zedinjajo in urejajo škofje. Bogoslužje mora biti vselej pripravljeno z vso skrbnostjo, ob prenosih pa še toliko bolj. Tudi uvodi in nagovori naj bodo dobro pripravljeni. Pri prenosu bogoslužja naj ne bo improviziranja in sprotnega izmišljevanja. Verniki pozorno poslušajo in opazujejo duhovnika, zato mora biti vsebina primerno oblikovana,« so še sporočili v SŠK in podali praktična navodila.


Bogoslužje mora biti vselej pripravljeno z vso skrbnostjo, ob prenosih pa še toliko bolj. FOTO: Tatjana Splichal


Brez somaševanja

Med splošnimi navodili duhovnikom sta med drugim izogibanje sleherni improvizaciji, »saj liturgijo prek spleta, radia ali televizije poleg običajnega spremlja tudi manj religiozno navdihnjeno, politično drugače misleče in jezikovno zahtevnejše občinstvo«, in povabilo vernikom, naj pri bogoslužju dejavno in zbrano sodelujejo tudi s telesno držo in primerno oblečeni, saj »mora liturgija voditi v doživetje Boga in ne le v informiranost o Njem«. Pri spletnih mašah naj ne bo somaševanja, razen če mašniki živijo v skupnem gospodinjstvu.

Brez komentiranja in všečkanja

Pri spletni sveti maši ni dovoljeno predvajati vnaprej posnete glasbe, takoj po koncu neposrednega prenosa pa naj se posnetek odstrani z YouTuba, družbenih omrežij ali drugih kanalov, s čimer se onemogoči udeležba z zamikom. Škofje naročajo duhovnikom tudi onemogočanje komentiranja in všečkanja med prenosom, saj je to »moteče in ovira zbranost in sodelovanje vseh. Podobno je, kot če bi med mašo klepetali ali vpili«. Škof ordinarij lahko mašniku, ki ne spoštuje navodil, prepove prenašanje svetih maš.

Ljudske pobožnosti, hvalnice in večernice po spletu

Duhovniki lahko po spletu iz cerkve ali kapele prenašajo razne oblike bogoslužja, molitev hvalnic in večernic, ljudske pobožnosti (križev pot, rožni venec, litanije, molitvene ure, češčenje Svetega Rešnjega Telesa …). Duhovniki naj po spletu tudi redno spremljajo v župniji delujoče zakonske, biblične, molitvene … skupine in jim pripravijo ustrezna gradiva.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Virtualna maša ni in ne more biti sveta maša

Nadškof Zore tudi o ukinitvi sv. maš po spletu (VIDEO)

Škofje prižgali zeleno luč za spletne prenose maš

Komentar: Splet-enost dogajanja

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh