Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf na zasedanju Škofovske konference Bosne in Hercegovine

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 18. 07. 2024 / 13:26
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2024 / 13:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf na zasedanju Škofovske konference Bosne in Hercegovine
Soboški škof in podpredsednik SŠK dr. Peter Štumpf na zasedanju ŠK-BiH. FOTO: Katolička Tiskovna Agencija

Škof Štumpf na zasedanju Škofovske konference Bosne in Hercegovine

V torek in sredo, 16. in 17. julija, je v Banja Luki potekalo 90. redno zasedanje Škofovske konference Bosne in Hercegovine (ŠK-BiH), ki se ga je udeležil tudi soboški škof dr. Peter Štumpf.

V ponedeljek, 15. julija, so v banjaluški stolnici praznovali svojega nebeškega zavetnika, sv. Bonaventuro. Pri sveti daritvi je somaševal tudi soboški škof, dr. Peter Štumpf, podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), ki se je v torek in sredo udeležil tudi zasedanja Škofovske Bosne in Hercegovine, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Hvaležnost slovenski Katoliški Cerkvi

Seji je predsedoval vrhbosanski metropolit in apostolski administrator vojaškega ordinariata v Bosni in Hercegovini msgr. Tomo Vukšić, predsednik ŠK-BiH. Podpredsednika SŠK, škofa Štumpfa, je prosil, naj »Slovenski škofovski konferenci izrazi našo hvaležnost za vse molitve in solidarnost Katoliške Cerkve na Slovenskem«.

O dogajanju v slovenski Cerkvi

Škof Štumpf je prenesel pozdrave SŠK ter predstavil življenje Cerkve v Sloveniji v zadnjem času. »Preživeli smo intenzivno in zahtevno leto, ki ga je zaznamovalo sinodalno delo, a ne samo to,« je povedal soboški škof ter v nadaljevanju škofom Bosne in Hercegovine predstavil nekaj najpomembnejših dogodkov, ki so zaznamovali življenje Katoliške Cerkve na Slovenskem v preteklem letu, pri čemer je izpostavil je predvsem huda neurja, ki so v lanskem avgustu Sloveniji prizadele hudo škodo.

O odnosu aktualne oblasti do Cerkve

Podpredsednik SŠK je poudaril, da vladajoča koalicija na področju boja za skupno dobro sicer obljublja številne reforme, do katerih pa ni prišlo. »Po drugi strani pa vladajoči z drugimi ukrepi ogrožajo versko svobodo in bistveno omejujejo pastoralno in karitativno dejavnost Cerkve v Sloveniji, kljub temu da je verska svoboda verskim skupnostim zagotovljena.

Med pozitivnimi dogodki je med drugim omenil nov katoliški prevod Svetega pisma v slovenščino ter napovedal prihodnji Forum za mir, ki bo v soboto, 14. junija 2025, potekal v Kopru na temo 'Skupne vrednote življenja za mir'.«

Nalaganje
Nazaj na vrh