Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje za avstrijski Kathpress o volitvah in verski svobodi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 04. 2022 / 20:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 20:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje za avstrijski Kathpress o volitvah in verski svobodi
Novomeški škof Andrej Saje je trenutno na Dunaju na romanju ljubljanske in novomeške škofije. FOTO: Ksenja Hočevar

Škof Saje za avstrijski Kathpress o volitvah in verski svobodi

Katoliška cerkev v Sloveniji po državnozborskih volitvah in prihajajoči menjavi oblasti upa na korake k večjemu sodelovanju v družbi, je v današnjem pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress poudaril predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Saje.

Novomeški škof, ki je trenutno na Dunaju na romanju ljubljanske in novomeške škofije ob počastitvi 500. obletnice smrti rojaka škofa in glasbenika Jurija Slatkonje, je obenem napovedal pripravljenost Cerkve za sodelovanje z novo vlado, ki bo oblikovana v prihodnjih tednih. Škofovska konferenca je pred volitvami izdala skupno izjavo, v kateri je ljudi pozvala k uveljavljanju volilne pravice. Volilna udeležba je bila skoraj 70-odstotna, kar je »nepričakovano zelo visok odstotek«, je v pogovoru pojasnil škof Saje in ob tem izrazil zadovoljstvo: »Vsak glas je glas za prihodnost.«

Pričakujemo, da bo nova vlada sodelovala za skupno dobro.

»Pričakujemo, da bo nova vlada sodelovala za skupno dobro,« je za avstrijsko katoliško agencijo pojasnil nedavno izvoljeni predsednik SŠK. Gre za to, da se katoličani kot dejavni državljani vključijo v družbo, kar se že dogaja, predvsem na področju izobraževanja in sociale. Obenem se od nove vlade pričakuje, da bo spoštovala Cerkev, njeno edinstvenost in njeno družbeno delovanje: »Uveljavljanje pravice do verske svobode zasebno in javno, samostojno in skupaj, je lakmusov test za pomen človekovih pravic in kakovost demokracije,« je poudaril škof Saje.

Kot »najpomembnejšo politično temo« je predsednik SŠK označil potrebo po krepitvi sodelovanja in edinosti v družbi, potek ko sta v Sloveniji v zadnjem času znova vzplamtela polarizacija »in celo sovraštvo«. Kljub različnim mnenjem in stališčem sta vedno nujno potrebna sodelovanje in medsebojno spoštovanje. Cerkev želi kot del civilne družbe iskati in krepiti »skupno dobro«. Nova vlada bi torej morala iskati dialog s Cerkvijo in vero ceniti kot pomembno stvarnost za mnoge ljudi, saj jim prinaša smisel in oporo, kar pa lahko tudi krepi solidarnost in mir v družbi.

Nova vlada bi morala iskati dialog s Cerkvijo in vero ceniti kot pomembno stvarnost za mnoge ljudi.

Cerkev v Sloveniji je recimo zelo dejavna pri nudenju pomoči beguncem iz Ukrajine. »V nekaterih župnijah so begunce že sprejeli, prostore za sprejem beguncev smo pripravili tudi na sedežu moje škofije,« je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo pojasnil novomeški škof.

Nalaganje
Nazaj na vrh