Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje: »Z gotovostjo lahko zatrdim, da nisem storil kaznivega dejanja davčne utaje«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 08. 2022 / 13:58
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje: »Z gotovostjo lahko zatrdim, da nisem storil kaznivega dejanja davčne utaje«
Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje zanika neutemeljene medijske obtožbe. FOTO: Jože Potrpin

Škof Saje: »Z gotovostjo lahko zatrdim, da nisem storil kaznivega dejanja davčne utaje«

Minuli konec tedna sta časnika Delo in Slovenske novice objavila tendenciozno zgodbo o tem, da je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje osumljen davčne utaje.

Kot sta poročala dnevnika, se kazenska ovadba zoper škofa nanaša na »sum storitve davčne kršitve in kaznivega dejanja davčne utaje« za čas, ko je bil (od leta 2014) dr. Saje duhovni pomočnik na avstrijskem Koroškem – v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji. »V Avstriji velja pravilo, da avstrijske škofije duhovnikom na svojem teritoriju dajejo plačo. Dr. Saje je za duhovniško delo v Avstriji verjetno prejel plačo,« je po poročanju obeh časnikov navedel ovaditelj, ki sicer v ovadbi ves čas uporablja pogojno in ne trdilne oblike.

Če bodo pristojni organi zoper mene sprožili kakršne koli postopke, bom v njih seveda ustrezno sodeloval in se do očitkov opredelil ter s tem izkoristil priložnost, da ubranim svoje dobro ime in zaščitim ugled Katoliške cerkve. (msgr. dr. Andrej Saje)

Škof z dokumenti ne razpolaga

Na poročanje se je s »pojasnilom glede neutemeljenih medijskih obtožb« že odzval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, ki je o tem, da naj bi bile zoper njega pri več organih podane prijave zaradi »suma storitve davčne kršitve in kaznivega dejanja davčne utaje«, seznanjen izključno iz medijev, z dokumenti, ki jih omenjata oba časnika, pa – kot pojasnjuje – sam ne razpolaga, zato njihove vsebine in očitkov, ki naj bi se v njih nahajali, ne more konkretno komentirati.

Predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje je bil o očitkih seznanjen izključno iz medijev. FOTO: Ivo Žajdela

Ubraniti svoje dobro ime in zaščititi ugled Katoliške cerkve

»Če bodo pristojni organi zoper mene sprožili kakršne koli postopke, bom v njih seveda ustrezno sodeloval in se do očitkov opredelil ter s tem izkoristil priložnost, da ubranim svoje dobro ime in zaščitim ugled Katoliške cerkve. Zaenkrat me razen medijev ni kontaktiral še nihče,« je sporočil predsednik SŠK, ki lahko zaenkrat zatrdi le to, da ni nikoli namerno prikrival prihodkov in da je pri napovedih plačila davkov v zvezi z delom, ki ga opravlja kot verski delavec, vselej po najboljšem vedenju upošteval navodila in priporočila pristojnih organov.

Že pojmovno je nemogoče, da bi si z neplačilom davkov ali drugih dajatev pridobil korist, ki več kot desetkrat presega moje prejemke iz naslova opravljanja verske dejavnosti v posameznih koledarskih letih. (msgr. dr. Andrej Saje)

Kaznivega dejanja davčne utaje ni storil

»Z gotovostjo lahko dodam, da nisem storil kaznivega dejanja 'davčne utaje', saj gre pri tem po mojem razumevanju za dejanje, s katerim naj bi si storilec v obdobju 12 mesecev z izogibanjem plačilu davkov (ali drugih obveznih dajatev) pridobil premoženjsko korist v višini vsaj 50.000 €. Kot verski delavec sem za svoje delo za versko skupnost letno prejel zgolj nekaj odstotkov tega zneska, torej je že pojmovno nemogoče, da bi si z neplačilom davkov ali drugih dajatev pridobil korist, ki več kot desetkrat presega moje prejemke iz naslova opravljanja verske dejavnosti v posameznih koledarskih letih. Verjamem, da je to zelo dobro znano tudi tistemu, ki si prizadeva, da bi s svojo ovadbo oblatil moje dobro ime in ugled Katoliške cerkve,« je v pojasnilu še zapisal škof Saje.

Kupi v trgovini

Bog, vest in denar
Družbena vprašanja
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh