Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje ni utajeval davkov, je ugotovil FURS

Za vas piše:
M. P.
Objava: 15. 05. 2024 / 11:05
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2024 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje ni utajeval davkov, je ugotovil FURS
Novomeški škof Andrej Saje je predsednik Slovenske škofovske konference. FOTO: Jože Potrpin

Škof Saje ni utajeval davkov, je ugotovil FURS

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je 9. maja 2024 izdala odločbo, v kateri je ugotovila, da so prejemki, ki jih je Andrej Saje prejel v krško-celovški škofiji na avstrijskem Koroškem, pravilno prijavljeni. »S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena,« je v izjavi zapisal škof Saje.

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je bil od leta 2014 sedem let duhovni pomočnik v Selah in Bajdišah v krško-celovški škofiji na avstrijskem Koroškem. Leta 2021 je bil imenovan za novomeškega škofa, marca 2022 pa je postal predsednik SŠK. 

Kmalu po imenovanju za predsednika SŠK je škofa Sajeta neznanec ovadil, da obstaja »sum storitve davčne kršitve in sum storitve kaznivega dejanja davčne utaje«. Skliceval se je na dejstvo, da v Avstriji duhovniki prejemajo plačo, ki pa je škof Saje naj ne bi pravilno prijavil slovenskim oblastem.

Namen ovadbe je bil škoditi ugledu škofa Sajeta

V avgustu leta 2022, ko so obtožbe zoper škofa Sajeta prišle v javnost, je ta za medije zatrdil, da je vselej po najboljšem vedenju upošteval navodila in priporočila pristojnih organov. Izrazil je tudi trdno namero konstruktivno sodelovati pri preiskavi. Namignil je, da je prijavitelj nekdo, ki dobro pozna načine plačevanja verskim delavcem, da gre torej za rušenje ugleda predsednika SŠK - in Cerkve - od znotraj. 

»Verjamem, da je to zelo dobro znano tudi tistemu, ki si prizadeva, da bi s svojo ovadbo oblatil moje dobro ime in ugled Katoliške Cerkve,« je zapisal takrat. 

Preiskava je zaključena

Prijavo je preiskoval FURS. Ugotavljali so, ali so bili njegovi prejemki iz naslova maševanja oziroma pastoralne pomoči ustrezno prijavljeni. Kot piše v odločbi, niso našli nepravilnosti pri plačevanju dohodnine in davkov, so sporočili iz Tiskovnega urada SŠK. 

»S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena,« je v izjavi zapisal škof Saje.

Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh