Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje na Dnevu katoličanov v Nemčiji

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 06. 2024 / 09:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2024 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje na Dnevu katoličanov v Nemčiji
Predsednik SŠK škof Andrej Saje na srečanju v Erfurtu. FOTO: osebni arhiv škofa Sajeta

Škof Saje na Dnevu katoličanov v Nemčiji

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof dr. Andrej Saje, se je v minulih dneh udeležil tradicionalnega srečanja nemških katoličanov v Erfurtu.

T. i. Katholikentag vsako leto organizira Osrednji odbor nemških katoličanov (ZdK). Letošnje srečanje je bilo na programu od 29. maja do 2. junija. Dogodek se osredinja na spodbujanje dialoga, vere in občestva med katoličani in širše, program pa vključuje različne verske obrede, razprave, kulturne dogodke in družabne dejavnosti. Udeleženci obravnavajo teme, kot so mir, pravičnost in prihodnost Cerkve.

Škof Saje se je v Erfurtu srečal s predsednikom Nemške škofovske konference msgr. Georgom Bätzingom. Nemškemu kolegu se je zahvalil za pomoč, ki jo Cerkev v Nemčiji prek različnih ustanov nudi različnim projektom Cerkve v Sloveniji.

Na povabilo Nemške škofovske konference se je letošnjega srečanja udeležil tudi škof Saje. Po navedbah SŠK se je v Erfurtu srečal s predsednikom Nemške škofovske konference, msgr. Georgom Bätzingom, in se mu ob tej priložnosti zahvalil za pomoč, ki jo Cerkev v Nemčiji prek različnih ustanov nudi različnim projektom Cerkve v Sloveniji.

Škof Saje v družbi škofa Bätzinga in slovenskega duhovnika Gregorja Roglja. FOTO: osebni arhiv škofa Sajeta

»Prihodnost pripada ljudem miru«

Letošnji Katholikentag je bil že 103. po vrsti. Kot je poročala SŠK, ga je slovesno odprl zvezni nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je v nagovoru obžaloval dramatične spremembe v nemški družbi in izgubo zaupanja v Cerkev, ter ob tem Katoliški cerkvi in protestantskim cerkvam v Nemčiji priznal pomembno poslanstvo širjenja upanja med ljudmi in poudaril njihovo vlogo pri povezovanju družbe. Izpostavil je pomen vere in pomen krščanstva za gradnjo demokracije ter nujo, da krščanska vera svetu prinaša sporočilo upanja in miru. Predsednica ZdK Irme Stetter-Karp in erfurtski škof Ulrich Neymeyr sta pozvala k odgovornosti kristjanov za demokracijo in skupnost.

Dogodke in razprave letošnjega festivala Katholikentag 2024 je zaznamovalo geslo »Prihodnost pripada ljudem miru«: udeleženci petdnevnega srečanja - katoličani, protestanti, drugače verni in neverni – so poslušali predavanja in obiskovali delavnice s poudarkom na miru, pravičnosti in prispevku Cerkve družbi. Spodbujeni so bili, da se ukvarjajo z aktualnimi družbenimi in cerkvenimi izzivi ter iščejo načine, kako lahko vera dejavno prispeva k oblikovanju mirnejše prihodnosti.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier med nagovorom ob odprtju srečanja. FOTO: osebni arhiv škofa Sajeta

»Pričevanje vere v Gospoda miru drugače vernim in nevernim«

Po besedah škofa Sajeta so dogodki, kakršen je Katholikentag, izredno pomembni, saj gre za edinstveno priložnost za ozaveščanje naše vere: »Pomembno se je vedno znova zavedati, da potrebujemo vero, ki daje upanje našemu življenju. Gospod sam nam v Janezovem evangeliju prigovarja 'Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet.' (Jn 14,27) Kako pomembno je, da se v veri vedno znova vračamo h Gospodu, viru miru, posebej v času, v katerem živimo, ko na vseh straneh sveta spremljamo vojne grozote,« škofove besede navajajo pri Tiskovnem uradu SŠK.

Katholikentag se dogaja v okolju, v katerem je katoličanov samo okoli sedem odstotkov, pa tudi kristjanov ni več kakor ena četrtina prebivalstva. Gre torej tudi za pričevanje vere v Gospoda miru vsem drugače vernim in nevernim.

Dr. Saje je ob tem izpostavil pomen udeležbe drugih veroizpovedi in nevernih, saj je to edini način za skupno izgradnjo miru, obenem pa tudi pomembno pričevanje vse vernim in nevernim: »Katholikentag se dogaja v okolju, v katerem je katoličanov samo okoli sedem odstotkov, pa tudi kristjanov ni več kakor ena četrtina prebivalstva. Gre torej tudi za pričevanje vere v Gospoda miru vsem drugače vernim in nevernim.«

Stolnica v Erfurtu. FOTO: Vatican Media

»Uprimo se sovraštvu!«

Tradicionalno srečanje nemških katoličanov v Erfurtu se je včeraj sklenilo s slovesnim bogoslužjem, ki se ga je po navedbah prirediteljev udeležilo okoli 23.000 ljudi, poroča spletni portal Vatican News. Predsednik Nemške škofovske konference Georg Bätzing je pred mogočnim pročeljem erfurtske stolnice spomnil na žrtve poplav na jugu Nemčije in jim zagotovil povezanost v molitvi.

Predsednica srečanja Irme Stetter-Karp je zbrane pozvala k obrambi dostojanstva vseh ljudi pred napadi in jim posredovala sporočilo petdnevnega srečanja: »Želimo živeti skupaj - ne drug proti drugemu! Želimo si prizadevati za mir - in se upreti sovraštvu.« Demokracija in krščanstvo lepo sodita skupaj, tako Stetter-Karpova: »Kar smo tukaj javno potrdili, moramo sporočati tudi v prihodnosti: človekovo dostojanstvo je nedotakljivo in da bi ga ohranili, moramo braniti javno sfero.«

Krizam, ki ogrožajo naše sobivanje in prihodnost našega planeta, se bomo lažje zoperstavili s sproščeno vzdržljivostjo zaupanja v Boga.

Škof Bätzing je zbrane pozval, naj jim krize ne jemljejo poguma: »Krizam, ki ogrožajo naše sobivanje in prihodnost našega planeta, se bomo lažje zoperstavili s sproščeno vzdržljivostjo zaupanja v Boga.« Katholikentag je pokazal, da se kristjani uprejo, »ko se poskušata uveljaviti antisemitizem in rasizem«.

Tradicionalno srečanje nemških katoličanov so od združitve obeh Nemčij že trikrat priredili v nekdanji Vzhodni Nemčiji, tokrat prvič v Erfurtu. Naslednje srečanje, še v letošnjem letu, je predvideno v Würzburgu, prihodnje leto pa Protestantska cerkev prireja t. i. Kirchentag (Dan Cerkva) v Hannovru.

Nalaganje
Nazaj na vrh