Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Matjaž ob dnevu državnosti sprejel župane

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 06. 2024 / 07:48
Oznake: Družba, Občina, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Matjaž ob dnevu državnosti sprejel župane
Celjski škof Maksimilijan Matjaž z župan(jam)i in podžupan(jam)i v celjski stolnici. FOTO: arhiv Škofije Celje

Škof Matjaž ob dnevu državnosti sprejel župane

Kot so sporočili s Škofije Celje, so se na povabilo škofa msgr. dr. Maksimilijana Matjaža v Celju zbrali županje, župani in drugi predstavniki občin z območja celjske škofije na sprejemu ob dnevu državnosti.

Kulturni program v celjski stolnici sta oblikovala glasbenika Metoda Kink in David Preložnik, zbrane pa sta nagovorila škof Maksimilijan Matjaž (celoten nagovor TUKAJ) in generalni tajnik Škofijske karitas Celje Matej Pirnat (TUKAJ).

Človek v središču

»Vsem nam lahko zazveni temeljno spoznanje, da bo v središču vsega še vedno moral biti človek, ki v prvi vrsti ni samo telo, inteligenca, uspešnost ali produktivnost, ampak je velika skrivnost. Zato tudi papež govori predvsem o etičnosti navdiha,« je v nagovoru podčrtal celjski škof.

Gostitelj je bil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. FOTO: arhiv Škofije Celje

Človek ni šibek, če ima zlomljeno srce

In zbranim visokim občinskim predstavnikom še položil na srce: »Želim vam, da bi pri vašem zelo pomembnem delu lahko vedno znova dobivali moči in spodbude tudi iz tega, da človek ni šibek, če ima zlomljeno srce, ampak ga to lahko zbližuje s človekom, s stvarstvom in z Bogom, ki je vir vsega našega življenja.«

Najslabše je, da se spora skušamo otresti

Matej Pirnat pa je med drugim dejal: »Ko se ljudje zaradi svojih različnosti začnemo prepirati in spor postane nekaj vsakdanjega, je najslabše, kar lahko naredimo, da se spora skušamo otresti ali, še slabše, če ga poskušamo reševati na neki aktivistični ravni, kjer so vedno žrtve.«

Po koncu programa so srečanje nadaljevali na župnijskem dvorišču. FOTO: arhiv Škofije Celje

Za isto mizo

Edini način, da se spora lotimo v skupnosti, je, da se z njim soočimo in se začnemo drug z drugim pogovarjati, je nadaljeval: »Pa ne prek prižnic in govorniških pultov, ampak za isto mizo. Da ugotovimo, da lahko kljub temu, da smo si različni, živimo in sobivamo skupaj. Da nenazadnje ugotovimo, da se edinost začne pri meni samem.«

Pozdrav celjskega župana

Po koncu programa so srečanje nadaljevali na župnijskem dvorišču, kjer je navzoče pozdravil celjski župan Matija Kovač in se škofu zahvalil za povabilo na srečanje ob dnevu državnosti in za priložnost o globljem razmisleku o poslanstvu v lokalni skupnosti, ki sta ga ponudila oba nagovora.

Pozdrav celjskega župana Matije Kovača. FOTO: arhiv Škofije Celje

Pomen in vrednost povezanosti

Kovač je izpostavil pomen in vrednost povezanosti, ki je pomembna zlasti za življenje in upravljanje lokalnih skupnosti in h kateri prispeva tudi delovanje in pričevanje škofa Matjaža. Družabni del srečanja je ob skupni mizi omogočil krepitev poznanstev, osebno povezovanje in izmenjavo dobrih praks in mnenj, so še sporočili s Škofije Celje.

Kupi v trgovini

Razprodano
Cerkev in država
Filozofija in esejistika
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh