Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik: »Osebnost učitelja, vzgojitelja je vedno v središču vzgoje«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 07. 2024 / 07:49
Oznake: Cerkev, Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2024 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik: »Osebnost učitelja, vzgojitelja je vedno v središču vzgoje«
Mednarodni kongres katoliških pedagogov tokrat gosti Vipava. FOTO: Osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Jamnik: »Osebnost učitelja, vzgojitelja je vedno v središču vzgoje«

S sinočnjo sveto mašo se je v Vipavi začel 68. mednarodni kongres katoliških pedagogov, ki ga med 24. in 29. julijem organizirajo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Slovenija tovrstni kongres gosti že četrtič.

Pri maši je zbrane domače in tuje goste nagovoril ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki se je med drugim zahvalil krščanskim učiteljem, da povezujejo v eno družino, »občestvo, kjer se nihče ne čuti izključenega, ampak je sprejet, potreben, deležen vaše pozornosti. Še naprej prisluhnite šepetanju Svetega Duha, Duhu ljubezni, ki človeka usposablja za jezik, ki si prizadeva graditi; ki odkriva v vsaki stvari tisto, kar je dobrega; ki se trudi za dialog in odprtost v vsej raznolikosti pogledov«.

Nenadomestljiva vloga učitelja

Po besedah škofa Jamnika je osebnost učitelja, vzgojitelja vedno v središču vzgoje. »Če nekdo nečesa nima, če tega kar uči, sam ne živi, potem nima drugemu kaj dati, ne more v njem prebujati veselo pričakovanje samega sebe.« Ob tem je izpostavil angleškega kardinala in filozofa Johna Henrya Newmana, ki je vedno poudarjal nenadomestljivo vlogo učitelja, njegovega pričevanja, njegove biti. Tako je razumel tudi vlogo tutorja v Oriel Collegu v Oxfordu. »Resnica vstopa v duha učenca prek oči in ušes, prek čustev, domišljije in razuma.« Noben šolski sistem ne more uspešno delovati brez osebnega vpliva učiteljev. »Kjer je (osebni) vpliv, tam je življenje, kjer ga ni, tudi življenja ni. (…) Šolski sistem brez osebnega vpliva učiteljev na učence je kot polarni mraz in bo ustvaril zaledenelo, okamenelo in togo izobraževanje, nič drugega,« je povzel Newmanove besede.

Grožnja evropski demokraciji

Škof Jamnik je med drugim osvetlil pomen demokracije, ki se po njegovem mnenju brez vrednot »zlahka spremeni v totalitarizem ali avtoritarizem. Današnje grožnje demokraciji v Evropi izvirajo iz erozije skupnih vrednot evropskega projekta. Kriza ali primanjkljaj demokracije sta posledica širše krize vrednot. Menim, da smo na volitvah v Evropski parlament evropski državljani z vso odgovornostjo izrazili svojo zaskrbljenost in mnenje o tem, kako se vrednote uresničujejo v evropskem prostoru, da smo odgovorno oddali svoj glas za spodbujanje višjih standardov vrednot, da bi okrepili demokracijo. Ta državljanska zavest participativne demokracije je zagotovilo in nadaljevanje Evrope kot skupnosti vrednot«.

Celotno pridigo škofa Jamnika lahko preberete na tem mestu.

Cerkev ceni demokratični sistem

»Vrednote, na katerih temelji demokracija, imajo krščanske korenine,« je podčrtal škof Jamnik in dodal, da Katoliška cerkev kot pomemben deležnik v evropski družbi ne more ostati ravnodušna do prihajajočega demokratičnega procesa, »saj gre za dostojanstvo vsakega evropskega državljana, človekove pravice, pravičnost, solidarnost in subsidiarnost. Cerkev ceni demokratični sistem, saj zagotavlja udeležbo državljanov pri sprejemanju političnih odločitev, ki od tistih, ki jim vladajo, zahtevajo odgovornost za zaščito, varovanje in izvajanje vrednot, brez katerih bi bila pristna demokracija oslabljena«.

Sveti Duh naj navdihuje udeležence konference

Pridigo je končal z besedami, naj Sveti Duh navdihuje vse udeležence mednarodne konference, da bi znali pogumno in polni upanja odgovarjati na izzive sodobne družbe. Ob tem se je navezal na misel papeža Frančiška iz okrožnice Vsi smo bratje: »Človek je tako ustvarjen, da se lahko uresniči, razvije in doseže polnost le z iskreno daritvijo samega sebe.« Prav tako ne more do dna spoznati lastne resnice, če se ne sreča z drugimi: »Ne morem se uspešno pogovarjati s samim seboj, razen po merah, s katerimi se pogovarjam z drugim. Zato nihče ne more doživeti vrednosti življenja brez ljubezni do konkretnega sočloveka. V tem je skrivnost pristnega človeškega bivanja, kajti življenje je tam, kjer je »občestvo«, skupnost, bratstvo; to življenje je močnejše od smrti, če je zakoreninjeno v resničnih poznanstvih in občestvih.«

Nalaganje
Nazaj na vrh