Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Cvikl: p. Ivan je bil zelo razgledan, a je ostal skromen in predan

Za vas piše:
J. P.
Objava: 03. 09. 2024 / 10:13
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2024 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Cvikl: p. Ivan je bil zelo razgledan, a je ostal skromen in predan
Somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Marija.si

Škof Cvikl: p. Ivan je bil zelo razgledan, a je ostal skromen in predan

V ponedeljek, 2. septembra, ko je minilo natanko 100 let od rojstva duhovnika, jezuita, teologa, cerkvenega pravnika, profesorja in urednika p. Ivana Žužka (1924–2004), je bila na Brezjah slovesna maša v njegov spomin.

V uvodu v mašo v baziliki Marije Pomagaj je zbrane nagovoril Rok Pisk, ki raziskuje življenje in delo p. Ivana Žužka, ki mu je velik zgled kristjana, teologa in tudi skavta. Pisk mu je pred osmimi leti posvetil tudi 40-minutni predstavitveni film s preprostim naslovom p. Ivan, saj ga – kljub njegovi veličini – pozna le malo Slovencev, medtem ko ga imajo v Italiji, kjer je živel in deloval od 21. leta starosti, za svetnika.

Uvodoma je zbrane nagovoril Rok Pisk. FOTO: Marija.si

Trije bratje jezuiti, štiri sestre redovnice

Somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ki je skupaj s. p. Žužkom tudi preživel nekaj let v Rimu. Cvikl je zato v pridigi spregovoril o osebni izkušnji in srečevanjih s p. Ivanom, ki je izhajal iz velike družine s 15 otroki, prva dva sta umrla ob rojstvu, Ivan je bil med živimi tretji po vrsti. Trije bratje, vključno z njim, so izbrali duhovniško pot kot jezuiti, štiri sestre so postale redovnice. Ostali otroci so si ustvarili družine, najmlajši Andrej je mašo spremljal prek spleta iz ZDA.

Vsaj trikrat ušel gotovi smrti

Nadškof je v pridigi osvetlil Ivanovo življenjsko pot, ki jo je močno zaznamovala Božja previdnost, saj je vsaj trikrat ušel gotovi smrti, kar je razumel kot znamenje, da ima Bog z njim poseben načrt. Ko je zapustil Slovenijo, ki jo je vedno nosil v srcu, je zaprosil za vstop v Družbo Jezusovo, saj je verjel: »Če me je Bog nekajkrat rešil gotove smrti, potem je lahko moj odgovor samo darovanje tega življenja Bogu.«

Nadškof Cvikl: p. Ivan ni želel vsega časa preživljati za pisalno mizo, marveč je dejavno sodeloval v pastoralnem delu, zlasti med katoliškimi skavti, saj so ga mladi zelo cenili zaradi njegove iskrenosti, načelnosti in dobrote. FOTO: Marija.si

Božja pomoč in Marijino varstvo

Alojzij Cvikl je poudaril Žužkovo zvestobo Bogu in predanost pri pripravi Zakonika vzhodnih katoliških Cerkva, torej projekta, ki mu je posvetil več kot dve desetletji svojega življenja. Pri tem je, po lastnih besedah, ves čas čutil Božjo pomoč in varstvo Brezjanske Marije Pomagaj ter je zato, v znamenje hvaležnosti, prvi izvod zakonika prinesel ravno na Brezje.

Obvladal je nad 20 jezikov

»P. Ivan je bil izjemno razgledan človek, obvladal je nad 20 jezikov, a vseeno ostal skromen in predan svoji nalogi. Ni želel vsega časa preživljati za pisalno mizo, marveč je dejavno sodeloval v pastoralnem delu, zlasti med katoliškimi skavti, saj so ga mladi zelo cenili zaradi njegove iskrenosti, načelnosti in dobrote. Njegovo življenjsko vodilo je bilo Če moreš, moraš!, kar pomeni, da je vse, kar je vedel, da lahko naredi, tudi izpolnil z vso odgovornostjo,« je poudaril mariborski nadškof.

Z umetnikom Nikolajem Mašukovom ob podobi ex voto. FOTO: Marija.si

Blagoslov podobe ex voto

Pred sklepnim blagoslovom je blagoslovil še podobo ex voto, ki jo je naslikal Nikolaj Mašukov. Slika prikazuje zgodovinski trenutek, ko sveti papež Janez Pavel II. vpričo kardinalov (tudi Josepha Ratzingerja, poznejšega papeža Benedikta XVI.) in predstavnikov drugih Cerkva podpisuje Zakonik cerkvenega prava vzhodnih Cerkva, rezultat dolgoletnega dela in pogajanj, ki jih je vodil p. Ivan.

Odkrivanje velikanov slovenskega naroda

»Maša in odkritje slike sta le delček hvaležnosti, ki jo čutimo do velikega Slovenca p. Ivana Žužka. Dogodki, kakršen je bil ta, nam pomagajo odkrivati velikane našega naroda, ki so bili zaradi ideološkega terorja preganjani in prisiljeni živeti ter delovati v tujini. Delo p. Ivana je odraz njegove ljubezni do Cerkve. Ne smemo pa pozabiti, da je v srcu vedno nosil Slovenijo, kamor se je vrnil šele, ko je lahko položil vrtnico na grob partizana in na grob domobranca,« je še dodal nadškof Cvikl.

Slika prikazuje zgodovinski trenutek, ko sveti papež Janez Pavel II. vpričo kardinalov in predstavnikov katoliških vzhodnih Cerkva podpisuje Zakonik cerkvenega prava vzhodnih Cerkva, rezultat dolgoletnega študijskega dela in usklajevanj, ki jih je vodil p. Ivan. FOTO: FB Alojzij Cvikl

.

Kupi v trgovini

Prvi jezuiti
Monografije
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh