Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skandinavski škofje pripravljajo papežev obisk na Švedskem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2016 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skandinavski škofje pripravljajo papežev obisk na Švedskem

Papeža bo v tamkajšnji palači Kungshuset sprejel švedski kraljevi par.

Skandinavska škofovska konferenca je minuli konec tedna začela z rednim letnim zasedanjem v Oslu. Osrednja tema srečanja, ki se zaključuje danes, je papežev obisk v švedskem Lundu ob praznovanju jubileja reformacije.

Skandinavski škofje, v konferenci so združeni katoliški škofje z Danske, Švedske, Norveške, Finske in Islandije, so na zasedanju po lastnih napovedih objavili tudi pastirsko pismo ob spominskem dnevu na reformacijo, med drugim pa so razpravljali tudi o papeževi okrožnici Radost ljubezni. Kot je v nagovoru ob odprtju dejal predsednik Skandinavske škofovske konference, škof Czeslaw Kozon, je »Radost ljubezni izredno lepo in bogato besedilo, ki nudi veliko več kot le rešitve za najtežje primere v družinski pastorali«.

Papež Frančišek bo med obiskom na Švedskem obhajal slovesno bogoslužje na praznik vseh svetih v mestu Malmö, večer pred tem pa bo v znamenju ekumenskega slavja ob začetku jubileja reformacije v letu 2017.Na začetku potovanja se bo Frančišek srečal tudi s švedsko kraljevo družino. Kralj Carl Gustaf in kraljica Silvia bosta svetega očeta 31. oktobra sprejela v kraljevi palači Kungshuset v Lundu. Kraljica Silvia je aprila lani obiskala Vatikan in se srečala s papežem. Kot večina švedskega prebivalstva je tudi kraljeva družina pripadnica evangeličansko-luteranske Cerkve. Med Švedi je manj kot 2 % katoličanov. Papež na Švedsko potuje na ekumensko slavje katoličanov in protestantov ob 500. obletnici reformacije.

Na dan reformacije se bo Frančišek skupaj z vodilnimi predstavniki Svetovne luteranske zveze udeležil ekumenske molitve v luteranski stolnici v Lundu. Nato bo odpotoval v 20 kilometrov oddaljeni Malmö na prireditev v tamkajšnji areni. Tam bo predstavil svoj nagovor in se srečal z ekumenskimi delegacijami z vsega sveta. 1. novembra bo obhajal slovesno bogoslužje v Malmöju in se nato vrnil v Rim.

Univerzitetno mesto Lund in tamkajšnja stolnica sta osrednjega pomena za zgodovino krščanstva v Skandinaviji. Že leta 1103, ko je kralj Erik Danski – k Danski je takrat sodil tudi južni del Švedske – med romanjem v Jeruzalem v Rimu obiskal papeža, mu je uspelo, da je dosegel cerkveno neodvisnost Skandinavcev od škofije Bremen-Hamburg. Lund je postal cerkveno središče celotne Skandinavije. Leta 1145 so blagoslovili tamkajšnjo romansko stolnico.

Po reformaciji je Lund pripadel Švedski. Cerkev in deset let kasneje ustanovljena univerza sta odigrali pomembno vlogo pri vključevanju danes južnošvedske pokrajine Schonens v švedsko kraljestvo. Univerza je nekatere dele cerkve uporabljala za predavanja. Leta 1947 so tam ustanovili Svetovno luteransko zvezo.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh