Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski pravoslavni patriarh nastopil svoj položaj

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 02. 2013 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirski pravoslavni patriarh nastopil svoj položaj

Janez X. je bil sredi lanskega decembra s sedeminpetdesetimi leti izvoljen za poglavarja grške pravoslavne Cerkve.

Ob strogih varnostnih ukrepih je grški pravoslavni patriarh v Antiohiji, sedeminpetdesetletni Janez X. Yazigi, v Damasku nastopil svoj položaj. Po navedbah tamkajšnjih medijev so okolico sedeža patriarhata v sirski prestolnici minulo nedeljo na široko izpraznili, na bližnje strehe pa postavili ostrostrelce.

Ustoličenja se je poleg predstavnikov različnih Cerkva udeležil tudi maronitski patriarh kardinal Bechara Boutros Rai, ki ima svoj sedež v sosednjem Libanonu. To je bil prvi obisk kakega poglavarja z Rimom združene maronitske Cerkve v Siriji, odkar je Libanon leta 1943 razglasil svojo neodvisnost. Vlado v Damasku sta na slovesnosti zastopala Mansour Azzam, minister za zadeve sirskega predsednika, in namestnik ministra za zunanje zadeve, Faisal Meqdad.

Janez X., rojen leta 1955 v sirskem mestu Latakia, je bil sredi lanskega decembra izvoljen za poglavarja svoje Cerkve. Zaradi državljanske vojne v Siriji so volitve izvedli v sosednjem Libanonu. Janez X. je na položaju nasledil patriarha Ignaciusa IV. Hazima, ki je v začetku decembra umrl v starosti dvaindevetdeset let. Janez Yazigi je s študijem teologije pričel šele po zaključenem študiju inženirstva. Na grški univerzi v mestu Thessaloniki je doktoriral iz teologije in zaključil študij cerkvene glasbe. Od leta 2008 je bil metropolit antiohijske pravoslavne nadškofije v Zahodni in Srednji Evropi s sedežem v Parizu.

Novi patriarh je sam prosil za ustoličenje na uradnem sedežu patriarhata v Damasku. Slovesnost so pripravili v cerkvi Svetega Križa, kjer imajo tamkajšnji patriarhi sedež od preselitve iz antične Antiohije leta 1342.

Antiohijski patriarhalni sedež v današnji Antakyji v Turčiji s Carigradom, Aleksandrijo in Jeruzalemom predstavlja štiri velika cerkvena področja starega vzhodnorimskega cesarstva. Danes Cerkev z bogoslužnim jezikom arabščino po ocenah šteje okoli 750.000 članov, predvsem v Libanonu in Siriji in predstavlja največjo krščansko skupino v Siriji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh