Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski patriarh zaskrbljen glede varnosti kristjanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 03. 2016 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirski patriarh zaskrbljen glede varnosti kristjanov

S predstavnikom parlamenta o osnovnih pravicah kristjanov v Iraku.

Sirski pravoslavni patriarh Mar Ignatius Aphrem II. s sedežem v Damasku je v teh dneh na svojem prvem pastoralnem obisku v Iraku. V začetku tedna se je srečal s tiskovnim predstavnikom iraškega parlamenta, Salimom Abdulahom al-Juburijem. Ignatius Aphrem je dejal, da so kristjani odločeni ostati v svoji domovini, če jim bo zagotovljena varnost in njihove osnovne pravice. Al-Juburi je s svoje strani zagotovil, da se bo po svojih najboljših močeh potrudil za pomoč kristjanom, ki si želijo ostati v domovini, kot je poročala človekoljubna ustanova Pro Oriente. Kristjani so namreč »nepogrešljivi sestavni del« iraške družbe.



Pogovora med patriarhom in tisovnim predstavnikom parlamenta se je udeležilo tudi več članov iraških škofij. Med njimi so bili bagdadski nadškof, Mar Severius Hawa, krščanski poslanec Younadam Kanna in vodja urada za krščanske verske ustanove, Raad Kadžadži.

Mar Ignatius Aphrem II. je v Bagdad pripotoval minuli petek. Med obiskom ga spremljata tudi tajnik patriarhata, metropolit Mar Timotheos Matta al-Khoury, in škof Mar Maurikios Amsih, pristojen za stike z javnostjo. Na letališču so patriarha pozdravili nadškof Mar Severius Hawa, armeniski apostolski nadškof v Bagdadu, Avak Azadurian, in več krščanskih poslancev.

Sirska pravoslavna Cerkev je prisotna že od svojih začetkov v Mezopotamiji. Za cerkveno področje na območju prezijskega kraljestva je bil pristojen visoki cerkveni dostojanstvenikz nazivom »mafrian«, do leta 1089 pa je imel svoj sedež v Tikritu in kasneje v znamenitem samostanu Mar Mattai pri Mosulu. Še nedavno tega je bilo na severu dežele na območju Mosula več velikih sirskih pravoslavnih eparhij in veliko število samostanov. S prihodom teroristov »Islamske države« so cerkvene strukture na tem območju močno oslabele.

Islamski teroristi so minulo nedeljo napadli tudi v Bagdadu, v samomorilskem napadu na vzhodu prestolnice pa je življenje izgubilo 70 ljudi. Poleg tega je bilo v mestni četrti Sadr City, kjer živi večinoma šiitsko prebivalstvo, ranjenih več kot 150 meščanov, kot je po napadu sporočilo iraško ministrstvo za zdravje. Napad velja za enega hujših v Iraku v zadnjih mesecih.

Neposredno pred pastoralnim obiskom sirskega pravoslavnega patriarha so krščanski poslanci v iraškem parlamentu prosili za primerno zastopstvo manjšin v vladi pod vodstvom Haidarja al-Abadija. S tem se želijo upreti potiskanju na obrobje, s čimer so se kristjani in pripadniki drugih verskih skupnosti v novejši zgodovini vedno znova soočali, kot so poročali iraški mediji. 21. februarja letos so se predstavniki manjšin z uradno prošnjo obrnili na predsednika parlamenta Salima al-Juburija. Prizadevajo si za spremembo 26. člena narodne ustave, ki predvideva, da morajo mladoletne osebe ob prestopu enega izmed staršev v islam samodejno sprejeti to vero.

Z omenjeno pobudo želijo predstavniki manjšin uveljaviti spremembo, ki jo je že novembra lani potrdila večina iraških parlamentarcev, vendar doslej v praksi še ni bila upoštevana.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh