Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalna razprava o znova civilno poročenih »šele na začetku«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 10. 2015 / 10:17
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sinodalna razprava o znova civilno poročenih »šele na začetku«

V delovnem dokumentu sinode, podlagi za posvete udeležencev, je vprašanja ostalo odprto.

Škofovska sinoda o družini je konec prvega tedna pričela tudi z obravnavo »spornega« odnosa Cerkve do znova civilno poročenih zakoncev. Kot je ob koncu tedna na tiskovni konferenci pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je bilo »nekaj manjših poskusov razprave z znanimi različnimi stališči«. Na programu je obravnava tega vprašanja sicer šele v zadnjem tednu zasedanja. Papež Frančišek je ob začetku razprav poudaril, da se sinoda ne sme zreducirati zgolj na to vprašanje.



V delovnem dokumentu sinode, ki je rdeča nit posvetov sinodalnih udeležencev, vprašanja cerkvenega odnosa do vnovič civilno poročenih ostaja odprto. Po eni strani je omenjena možnost, da bi znova razpravljali o vprašanju podeljevanja obhajila posameznim vnovič civilno poročenim zakoncem po opravljenem zakramentu pokore, po drugi strani pa nekateri vztrajajo pri ohranitvi dosedanje prakse. Na lanski izredni sinodi je za sklepni dokument, ki je predvideval takšno rešitev, manjkala potrebna dvotretjinska podpora.

Druge teme v prvem tednu sinode so bile po navedbah p. Lombardija še vse manjša pripravljenost za cerkveno poroko, neločljivost zakonske zveze in zakoni med katoličani in nekristjani. Indijski zakonski par, katoličanka in hindujec, sta udeležencem sinode predstavila težave mešanega verskega zakona. Izražen je bil tudi predlog za uvedbo posebnih bogoslužij za družine.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh