Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sinoda se bo zaključila z dokumentom«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 10. 2015 / 13:41
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Sinoda se bo zaključila z dokumentom«

»Sinoda se bo zaključila z dokumentom«

P. Lombardi: sklepno poročilo bo predstavljeno 24. oktobra v sinodalni dvorani.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je odločno zavrnil medijska ugibanja, po katerih naj bi v naslednjih dneh ne bilo objavljeno sklepno poročilo sinode, in da zaključnega dokumenta – bodisi sklepnega poročila ali kasnejšega papeževega zapisa – po sinodi, ki trenutno zaseda v Vatikanu, sploh ne bo. »Sklepno poročilo bo predstavljeno v soboto, 24. oktobra, v sinodalni dvorani. Popoldne istega dne bodo udeleženci o njem glasovali«, je po navedbah Radia Vatikan na tiskovni konferenci pojasnil p. Lombardi.



Po predstavitvi bo ta dokument »v skladu z naravo sinode izročen svetemu očetu«, v njegovih rokah pa je nato odločitev, kaj bo z dokumentom napravil. »Česar danes še ne vemo natančno, je to, kako se bo papež odzval; ali bo tako kot lani rekel 'Kar takoj objavite' ali pa bo dejal 'Hvala lepa, poročilo bom obdržal in na njegovi podlagi napisal apostolsko spodbudo'. Lahko bi tudi rekel 'Nekaj dni bom o tem razmislil, nato pa bomo objavili'«, je dejal p. Lombardi.

Da bi papež poročilo kar pustil obležati v predalu, se zdi vatikanskemu tiskovnemu predstavniku povsem neverjetno. Še enkrat je spomnil, da za sinodo veljajo jasni postopki. Govorni prispevki med zasedanjem so lahko tudi objavljeni, posveti v skupinah pa naj bi ostali v zaprtem krogu.

P. Lombardi je na tiskovni konferenci napravil tudi pregled govornih prispevkov minule sobote, ki so govorili tudi o tretjem delu temeljnega dokumenta. Pri tem je šlo za konkretne spremembe v katoliški zakonski in družinski pastorali. Ob vprašanju, ali naj bo znova civilno poročenim zakoncem dovoljeno pristopati k obhajilu, sta se pojavila dva poudarka: po eni strani bi morali ohraniti cerkveni nauk, po drugi pa bi morala Cerkev »spremljati ranjene ljudi«.

Nekateri sinodalni očetje so predlagali »pokoro« za znova civilno poročene zakonce, ki bi v določenih primerih lahko vodila do vnovičnega prejemanja obhajila – predlog je lansko pomlad prišel s strani nemškega kardinala Walterja Kasperja. Vprašanje je, ali »obstaja možnost za enotno rešitev, enako za vse«, ali naj bi posamezne zakonske partnerje spremljali osebno.

Glede »zakona postopnosti«, o katerem je na lanski sinodi govoril dunajski kardinal Christoph Schönborn, so nekateri govorci izrazili dvom zaradi morebitnih implikacij, ki bi jih to imelo za zakramentalno življenje. Obenem pa velja: »Cerkev mora sistematično udejanjati umetnost spremljanja, tako da se resnično postavi v položaj družine in nikogar ne zavrne.« Cerkev bi morala »pomagati posamezniku, da odkrije, kakšen je zanj Božji odrečenjski načrt.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh