Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sinoda mora obravnavati istospolne pare«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 05. 2015 / 07:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Sinoda mora obravnavati istospolne pare«

Irski referendum bi lahko vplival tudi na sinodalne razprave v oktobru.

Odnos do istospolnih parov mora biti po mnenju nemškega kardinala Walterja Kasperja tudi ena izmed tem na letošnji škofovski sinodi o družini. Med prvo sinodo o družini oktobra lani »je to ostala obrobna tema, zdaj pa bi jo lahko postavili v ospredje«, je Kasper ta teden dejal v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera. O tej temi je Cerkev predolgo molčala, je prepričan upokojeni nemški kardinal, ki obenem poudarja, da krščanska predstava o zakonu z enakopravnostjo istospolnih zvez nikakor ni združljiva.



V luči izida irskega referenduma, na katerem so s precejšnjo večino podprli legalizacijo istospolnih partnerskih zvez, je kardinal dejal, kako je dolžnost demokratičnih držav, da upošteva voljo ljudstva. Referendum pa je Cerkvi precej otežil njen položaj v družbi. Povsem očitno je, da večina ljudi v zahodnih državah zagovarja enakopranost istospolnih partnerstev z zakonsko zvezo med moškim in žensko.

Temeljnega zavračanja istospolnih zakonov Cerkev seveda ne more spremeniti, saj to ne bi bilo v skladu z evangelijem. Zakonska zveza med moškim in žensko ostaja edini vir novega življenja v prihodnosti. »Najti moramo nov jezik«, je prepričan kardinal. »Premagati moramo razlikovanje, ki ima v naši kulturi precej dolgo tradicijo.«

Trdne in dolgotrajne istospolne zveze, ki vsebujejo »dejavnike dobrega«, so vredne pohvale, vsekakor pa jih ne moremo enačiti z zakonsko zvezo. Moralni učinki takšnega koraka bi bili po Kasperjevih besedah »gromozanski«. Za družbo bi to imelo hude posledice. Nemški kardinal je posebej izpostavil problematiko posvojitev, blaginje otrok in nadomestnega materinstva.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Onkraj stiske
Duhovna rast
11,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh