Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sinoda je o mladih, a največ govorimo o Cerkvi«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 10. 2018 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2018 / 09:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Sinoda je o mladih, a največ govorimo o Cerkvi«

»Sinoda je o mladih, a največ govorimo o Cerkvi«

Nadškof Cvikl o dosedanjem delu na sinodi, tudi o prispevku mladih.

Začenja se zadnji teden zasedanja sinode o mladih v Vatikanu, ki se je v imenu Cerkve na Slovenskem udeležuje tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V pogovoru za Radio Vatikan je znova predstavil dosedanje delo sinode in nekatere vsebinske poudarke.

Kot je dejal, so udeleženci sinode zaključili z razpravami o pripravljalnem dokumentu (Instrumentum laboris), jutri pa naj bi bil pripravljen prvi osnutek sklepnega dokumenta, o katerem bodo razpravljali dva dni ter ga v soboto tudi sprejeli. Pripravljalni dokument »mora umreti kot pšenično zrno, da iz njega zraste nekaj novega«.

Sinoda o mladih, a največ govorimo o Cerkvi

Tema tokratne sinode so mladi, po besedah nadškofa Cvikla pa je zanimivo, da največ govorijo o Cerkvi, o njeni drugačni podobi v sedanjem svetu. Prenašanje zaklada vere ni več tako uspešno kot nekoč in znova je treba razmisliti, kot so ugotovili že na drugem vatikanskem cerkvenem zboru pred petdesetimi leti, kako v času, ki se tako hitro spreminja, živeti vero in jo prenašati na prihodnje rodove.

Vnovično poslušanje

Med udeležence sinode se znova vrača tema, ki je bila izpostavljena že na samem začetku, namreč poslušanje. To nam očitno ni več tako blizu, meni mariborski nadškof, kajti poslušanje je stvar ponižnosti in potrpežljivosti, dejanje, ki zahteva, da človek zapusti utečene navade. Tudi Cerkev mora priznati, da nima vedno izdelanih odgovorov za vse, zato se mora odpreti in zaupati Svetemu Duhu, ki govori danes in tukaj. Mladi bodo lahko odrasli samo ob nas, če bodo dejavno vključeni v življenje Cerkve. Svet, v katerem živijo mladi, je krut, kajti ne da jim odgovora na vprašanja o smislu njihovega življenja, ne govori jim, da so vredni, dragoceni in enkratni.

Mladi iščejo svoj prostor v Cerkvi

Mladi zato iščejo in to je čutiti tudi v sinodalni dvorani, je pojasnil msgr. Cvikl. Želijo biti videni in slišani ter najti svoj prostor v Cerkvi. Sinoda je vprašanje vsem sinodalnim očetom, ali so sposobni ustvarjati strukture, ki bi pomagale, da bi se mladi čutili doma, predvsem v župnijah. Prizadevati si je treba, da bi mladi našli prostor, kjer se lahko srečujejo, zaustavijo, kjer lahko rastejo v prijateljstvu in si nabirajo novih izkušenj.

Premiki. Razločevanje, spremljanje, skupni projekti

Sinoda naj bi spodbudila premik v Katoliški cerkvi, od pastorale za mlade k pastorali skupaj z mladimi. Za to so potrebni dva koraki, ki jima je treba slediti: poslušanje in ustvarjanje prostorov, kjer se bodo mladi počutili doma, kjer bodo lahko rastli, se uvajali, pripravljali, naučili razločevanja, kaj vodi k dobremu, k njihovi rasti. Razločevanje pa vedno zahteva spremljanje in to sta temi, ki sta bili doslej na sinodi velikokrat na dnevnem redu. V tretjem koraku sledijo skupni projekti, ki naj bi jih izvajali skupaj z mladimi, predvsem na dobrodelnem in vzgojnem področju.

Kraji rasti v odgovornosti

Med takšne projekte sodijo tudi oratoriji, kjer mladi lahko rastejo, tudi v odgovornosti. Za mlade je zelo pomembno delo v ekipi oz. skupini. Cerkev mladih ne sme pustiti samih. Če so prepuščeni samim sebi, se hitro utrudijo, pregorijo in so razočarani, skupaj z drugimi pa lahko načrtujejo prihodnost, počasi sprejemajo odgovornosti in ovrednotijo svoje delo.

Sinodalna Cerkev

Mladi so pripravljeni sodelovati v svobodnejši, solidarnejši in bolj odprti, torej bolj sinodalni Cerkvi. Pripravljeni so biti tam, kjer so sprejeti in slišani. Zato je pred sinodalnimi očeti velik izziv, da soustvarjajo takšno Cerkev, kjer bomo vsi skupaj lahko rastli v veri, kjer bo prostor za vsakega, kjer se bo vsakdo čutil zares doma, odprt za Svetega Duha, kjer bo čutil navzočnost vstalega Gospoda med nami.

O prispevku mladih na sinodi

Po besedah nadškofa Cvikla je prispevek mladih udeležencev sinode zelo velik, čeprav jih je le malo več kot trideset. Vsak od njih je imel svoj nastop, njihovi prispevki pa niso bili zgolj kritični, temveč je šlo večinoma za pričevanja njihove poti vere in njihovega vključevanja v Cerkev. To so mladi, ki imajo 25 let in več in so sedaj že našli to, kar mlad človek išče.

Pričevanje mladega fanta. »Tebe potrebujem!«

Mariborski nadškof je povedal, da ga je zelo pretresel prispevek mladega fanta, ki je govoril o tem, kako je bil v veliki krizi, v velikih težavah, ko je v sebi občutil izredno veliko praznino in ni več videl smisla svojega življenja. Napisal je poslovilno pismo staršem in odšel, da bi napravil samomor. Odločil se je, da bo šel pod vlak, bil je že na tirih, vlak se je bližal. Ko je stal na tirih in videl, kako vlak prihaja, se je v njem oglasil glas: »Tebe potrebujem. Potrebujem te.« Skočil je s tira in vlak je šel mimo. Danes je fant zelo vključen v človekoljubno in socialno delo, ker je začutil, da ga je Gospod osebno poklical, to pa mu je dalo nov smisel v življenju.

Pričevanja mladih o srečanju z Gospodom

Tudi drugi mladi so govorili o srečanju z Gospodom in kako je to spremenilo njihovo življenje. Vsak od njih je predstavil pot svoje vere in nadškof Cvikl je prepričan, da bodo na koncu sinode tudi mladi dali pomemben prispevek, ki pa zaenkrat ostaja presenečenje.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh