Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinoda 2014 ni želela spremeniti prakse obhajanja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2015 / 09:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sinoda 2014 ni želela spremeniti prakse obhajanja

Cerkev spodbuja »usmiljeno spremljanje znova civilno poročenih, obenem pa dosledno pričevanje katoliškega nauka«.

Glavni povezovalec škofovske sinode, kardinal Peter Erdö iz Budimpešte, je včeraj v Vatikanu poudaril neločljivost zakonske zveze in se postavil v bran veljavnemu nauku Cerkve. Večina udeležencev lanskoletne sinode je istega mnenja, da vnovična poroka po neuspeli cerkveno sklenjeni zakonski zvezi ni v skladu z Jezusovim sporočilom in zato takšnim zakoncem ne dopušča prejemanja zakramenta svetega obhajila, je kardinal Erdö pojasnil v uvodnem nagovoru in se ob tem skliceval na delovni dokument za pripravo na sinodo, ki temelji na lanskoletni izredni sinodi.



Cerkev spodbuja »usmiljeno spremljanje znova civilno poročenih, obenem pa dosledno pričevanje katoliškega nauka«, je poudaril madžarski primas. Da bi to lahko izpeljali, pa je potrebna poglobljena refleksija, je kardinal sklenil ob začetku tritedenskih posvetov škofov z vsega sveta.

Kot glavni povezovalec je Erdö tudi poročevalec zasedanja in ima pomemben vpliv na oblikovanje končnih izjav. Opozoril je, da obstaja veliko načinov, ki vnovič civilno poročenim zakoncem omogočajo sodelovanje v občestvenem življenju, ne da bi prejemali sveto obhajilo. Kritično je ocenil prakso pravoslavnih Cerkva, ki v določenih primerih dopuščajo vnovično poroko po ločitvi zakonske zveze. Ta praksa s pravnimi določili katoliške Cerkve ni primerljiva.

Glede istospolne usmerjenosti je kardinal spomnil na veljavni cerkveni nauk, po katerem med istospolnim partnerstvom in Božjim načrtom za zakonsko zvezo in družino »niti od daleč ne obstaja kakršna koli analogija ali podobnost«.

Vir: Kathpress
Foto: RV / OssRom

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh