Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sin nemškega oficirja vrnil ikono ruskim redovnicam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 09. 2018 / 07:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2018 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sin nemškega oficirja vrnil ikono ruskim redovnicam

Ikona Matere Božje iz Tihvina je po več desetletjih znova v samostanu Spaso-Borodino.

V letošnjem avgustu so v samostanu Spaso-Borodino v bližini Moskve obhajali prav posebno spravno duhovno slovesnost. Sin nemškega oficirja je redovnicam ruskega samostana izročil ikono Matere Božje iz Tihvina, ki si jo je njegov oče prisvojil med drugo svetovno vojno in več desetletij hranil v Nemčiji.

Borodin je bil prizorišče dveh odločilnih zgodovinskih bitk med napadalci z zahoda in ruskimi branitelji: leta 1812, ko je Napoleon s svojo »Grande Armee« vdrl v Rusijo, in leta 1941, ko so Nemci na svojem uničevalnem pohodu proti Sovjetski zvezi poskušali osvojiti Moskvo. V samostanu Spaso-Borodino, ki ga je leta 1817 ustanovila vdova ruskega generala, padlega pri Borodinu, je grof Wolfgang Castell 7. avgusta čudežno ikono Matere Božje iz Tihvina izročil tamkajšnjim redovnicam.

Njegov oče, grof Georg Castell, si je kot oficir nemškega Wehrmachta leta 1941 ikono prisvojil in jo nato desetletja dolgo hranil v svojem gradu. Po smrti staršev se je Wolfgang Castell odločil, da bo ikono vrnil samostanu Spaso-Borodino.

Samostan so leta 1920 zaprle komunistične oblasti. Kako je redovnicam uspelo dragoceno ikono obvarovati pred napadom boljševikov, ni znano. Samostan s cerkvijo, posvečeno sv. Vladimirju, je bil šele leta 1992 vrnjen ruski pravoslavni Cerkvi, še istega leta pa se je vanj vrnilo samostansko življenje.

Slovesnost ob vrnitvi ikone je obhajal ruski pravoslavni škof Roman iz Serpuhova, ki je v moskovski eparhiji kot škofovski vikar pristojen za samostanske skupnosti. Udeležili so se je številni duhovniki, menihi, redovnice in okoliški verniki. Ko je grof Castell dragoceno ikono izročil opatinji samostana, je med množico zbranih vernikov kar završalo.

Ob koncu slovesnosti so ikono odnesli v cerkev sv. Vladimirja. Škof Roman je naslednji dan v cerkvi obhajal bogoslužje; ob zaključku maše se je grofu in njegovi soprogi s prisrčnimi besedami zahvalil za opravljeno dejanje in jima v spomin podaril darilo redovnic v samostanu, kopijo ikone Matere Božje iz Tihvina.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh