Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simpozij o kardinalu Stepincu in Srbih na Hrvaškem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 11. 2015 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simpozij o kardinalu Stepincu in Srbih na Hrvaškem

Simpozij o kardinalu Stepincu in Srbih na Hrvaškem

Prihodnji teden bodo v Zagrebu razpravljali o kardinalovi vlogi med drugo svetovno vojno in po njej.

Katoliška Cerkev na Hrvaškem prihodnji torek, 24. novembra, prireja znanstveni simpozij z naslovom »Nadškof Stepinac in Srbi na Hrvaškem v kontekstu druge svetovne vojne in povojnega obdobja« v organizaciji zagrebške nadškofije in Hrvaške katoliške univerze.



Udeležence bosta na začetku simpozija pozdravila veliki kancler univerze zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in njen rektor prof. dr. Željko Tanjić. Predavanja bodo predstavljena v štirih sklopih. V prvem sklopu sta na programu predavanji »Hrvaška v stoletju sprememb. Od ustvarjanja prve jugoslovanske države do konca druge svetovne vojne« (dr. Ivica Šute z zagrebške Filozofske fakultete)in »Ustvarjanje mita o nadškofu Stepincu po letu 1945« (dr. Tomislav Anić, Hrvaška katoliška univerza).


Drugi sklop vsebuje predavanja »Odnos nadškofa Stepinca do oblasti v NDH« (dr. Mario Jareb, Hrvaški inštitut za zgodovino v Zagrebu), »Nadškof Stepinac in odnos do oblasti v NDH« (dr. Milan Koljanin, Inštitut za sodobno zgodovino v Beogradu), »Alojzij Stepinac in odnos do Srbov in pravoslavja« (dr. Radmila Radić, Inštitut za novejšo zgodovino Srbije v Beogradu) ter »Nadškof Stepinac in srbska pravoslavna Cerkev« (dr. Miroslav Akmadža, Hrvaški inštitut za zgodovino – oddelek za zgodovino Slavonije, Srema in Baranje v Slavonskem Brodu).

V tretjem sklopu bodo udeleženci prisluhnili predavanjema »Državni program nadškofa Stepinca in drugih katoliških predstavnikov« (dr. Jure Krišto, Hrvaški inštitut za zgodovino v Zagrebu / Hrvaška katoliška univerza) in »Vloga nadškofa Stepinca v oskrbi in reševanju srbskih in judovskih otrok« (dr. Mario Kevo, Hrvaška katoliška univerza).

Zadnji sklop se prične s predavanjem »Nadškof Stepinac in Srbi: resnica, laži in manipulacije« (dr. Robin Harris, Center za obnovo kulture v Zagrebu) in zaključi s predstavitvijo »Nadškof Stepinac: sodelovanje s Srbi v reševanju Srbov« (msgr. Juraj Batelja, postulator v postopku za kanonizacijo blaženega Alojzija Stepinca).

Predavanjem bo sledila razprava, v kateri bodo sodelovali vsi predavatelji.

Vir: www.ika.hr
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh