Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simon Purger: Kratka zgodovina Slovenije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 10. 2024 / 11:08
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2024 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simon Purger: Kratka zgodovina Slovenije

Simon Purger: Kratka zgodovina Slovenije

Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Simona Purgerja Kratka zgodovina Slovenije, zbirko izbranih pesmi Edvarda Kocbeka Med zemljo in nebom, Cankarjeva založba pa prevod knjige Marie-Janine Calic Tito. Večni partizan.

Simon Purger: Kratka zgodovina Slovenije

Kratka zgodovina Slovenije je zanimiva, jedrnata in bogata ilustrirana predstavitev slovenske zgodovine izpod rok učitelja Simona Purgerja, ki ve, kako zgodovino približati najstnikom. Da je pot od prazgodovine do dosežkov samostojne države še razburljivejša, je v knjigi več kot 90 velikih in majhnih ilustracij, ki igrivo pričarajo zgodovinske trenutke.

Epska zgodba o ponosu in pogumu

Zgodovina Slovenije se bere kot napeta pustolovska ali celo epska romantična zgodba. Prostor z izjemno lego med sredozemskim, alpskim, kraškim in panonskim svetom je doživel mnoge vojaške pohode in spopade, selitve različnih ljudstev in menjave oblasti. Postal je dom narodu, ki se imenujemo Slovenci in smo upravičeno ponosni, da imamo po dolgih letih kulturnega in političnega razvoja svojo državo. Naj nas to navdaja s hvaležnostjo in nas opogumlja za izzive, s katerimi se kot skupnost spoprijemamo.

Edvard Kocbek: Med zemljo in nebom 

Izbor Kocbekove poezije je ob 120. obletnici pesnikovega rojstva napravil eden naših osrednjih kocbekoslovcev dr. Mihael Glavan in ji dal naslov Med zemljo in nebom. Oblikovana je tako, da pesnika in njegove poezije ne predstavlja kronološko, temveč po tematskih sklopih. V tako začrtanem poetičnem loku uzremo notranjo pesniško konsistenco in lažje izluščimo bivanjska vprašanja, h katerim se je Kocbek v različnih obdobjih svojega življenja vračal in jih na novo premišljeval.

Vpogled v pesnikovo intimo in slovensko kolektivno bit

Kocbekova pesem vselej pripelje v srčiko protislovnega bivanja, kjer v množici hkratnih možnosti ni najlažje vzdržati, se pa na široko razpre prostor za raziskovanje. Sedem sklopov, naslovljenih Rast iz zemlje, Skrivnost ženske, Kdo sem, kje sem, kam grem, Gozdna katedrala, Opoj zgodovine, Darežljivost neba, Sprava, poslavljanje, razpira vrata v pesnikovo notranjo krajino in ustvari njegov najintimnejši portret, zaradi pesnikove vraščenosti v prostor in čas pa ponudi tudi vpogled v ključne (nevralgične) točke naše kolektivne biti.

Zbirka izbranih pesmi Med zemljo in nebom iz impozantnega in interpretativno neizčrpnega opusa Edvarda Kocbeka pesnikovo zapuščino predstavljajo novim generacijam in novim branjem.

Velja za enega najboljših piscev v slovenščini

Edvard Kocbek (1904–1981) je bil pesnik, pripovednik, esejist, kulturnik, prevajalec in politik. Rodil se je v Sv. Juriju ob Ščavnici, v revni kmečki družini. Velja za enega najboljših v slovenskem jeziku pišočih avtorjev in enega najboljših slovenskih pesnikov. Njegova politična vloga med drugo svetovno vojno in po njej, ko je na veliko podpiral komuniste z njihovim nasiljem, ga uvršča med bolj kontroverzne osebnosti na Slovenskem v 20. stoletju.

Marie-Janine Calic: Tito. Večni partizan

Cankarjeva založba je izdala prevod knjige Marie-Janine Calic Tito. Večni partizan. Knjigo založba propagira z naslednjimi stavki. »Osebna, zgodovinska in politična biografija Tita izpod peresa ene največjih strokovnjakinj za zgodovino Jugovzhodne Evrope – ki je hkrati biografija njegove vladavine in izginule večnacionalne države v mednarodnem kontekstu.«

'Povej mi, kako gledaš na Tita, in povem ti, kdo si,' je večkrat slišati tam, kjer je bila nekoč Jugoslavija. Vse do danes je Tito ostal figura, ki razdvaja politične strani.

V tej celoviti osebni, zgodovinski in politični biografiji slavnega voditelja avtorica Tita kot zgodovinsko osebnost osvobodi preteklih projekcij in ga v svežem družbeno-političnem kontekstu. V središču so tako oblika, delovanje in načini njegove vladavine, kot tudi Tito kot osebnost. »Že za časa svojega življenja je Tito postal živi mit in spomenik. Vlada, on sam in njegovi privrženci so proizvajali na tisoče knjig, izdelkov, filmov in radijskih oddaj, ki so sooblikovali njegovo podobo v javnosti. Nobenega drugega državnika ni propaganda v najrazličnejših vlogah tako zelo izpostavila kakor njega, ki je nastopal kot hrabri, uporni heroj, modri oče jugoslovanskih narodov in svetovni poslanec miru.

Samovšečni ljubitelj žensk ali uporni heroj? Kdo je bil ta hrvaški komunist z neprodornimi sivomodrimi očmi, ki se je najprej uprl režimu kralja Aleksandra, pozneje Hitlerjevi nemški vojski in končno sovjetskemu diktatorju Stalinu? Kako se je iz kmečkega sina razvil brezkompromisni revolucionar, ki je za svoj svetovni nazor vedno znova tvegal svoje življenje in žrtvoval življenja tisočih? Knjiga odgovori na številna vprašanja o Titu in nudi obilo bralnih užitkov.

Delo ene največjih strokovnjakinj za zgodovino Jugovzhodne Evrope. Marie-Janine Calic je odlična poznavalka Jugovzhodne Evrope, redna profesorica zgodovine Vzhodne in Jugovzhodne Evrope na Univerzi v Münchnu. Danes velja za vodilno strokovnjakinjo za to tematiko v nemški akademski in diplomatskopolitični srenji.«

Medtem, ko je bil Josip Broz eden največjih zločincev v zgodovini

Tako. Vse, kar so zapisali o Josipu Brozu, je en sam mit oziroma ena sama velika laž.

»Nov pogled na eno najbolj zanimivih osebnosti sodobne zgodovine,« so celo zapisali pri založbi. Medtem, ko vsi vemo, da je bil Josip Broz eden največjih zločincev v zgodovini: krmilil je nepopisno nasilje z več sto tisoč ubitimi, za 45 let je Jugoslaviji (Sloveniji) vladal z enim najbolj totalitarnih (udbovskih) režimov, za seboj je pustil etično puščavo ... Bil je tipični totalitarni populist: poln besedičenja o »delavskem razredu«, medtem ko se je sam mastil v razkošnih rezidencah, obdan z neprebojno pretorijansko stražo.

Nalaganje
Nazaj na vrh