Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Si pripravljena na poletje?

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 27. 06. 2024 / 10:14
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2024 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Si pripravljena na poletje?
Najst
Enodelne kopalke so videti zelo šik in so elegantne. FOTO: Freepik

Si pripravljena na poletje?

V Najstovi modni rubriki Zasij to poletje o odstranjevanju dlak in izbiri ravno pravšnjih kopalk. Že veš, katere najbolj pristojijo tebi?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Odstranjevanje dlak po telesu

Ko se na delavnicah pogovarjam z najstnicami, je tema odstranjevanja dlak nekje pri samem vrhu vprašanj. Dejstvo je, da se poleti hočeš nočeš s tem ženske pač moramo ukvarjati. No, seveda se lahko odločiš tudi, da si dlak ne boš odstranjevala, kar je povsem tvoja izbira. Še posebej, če si svetlolaska, so verjetno tudi tvoje dlake zelo svetle in tanke, zato je prav mogoče, da se sploh ne vidijo kaj dosti. V tem primeru z lahkoto sprejmeš odločitev, da se z odstranjevanjem ne boš ukvarjala, in imaš takoj eno skrb manj.

Če pa si se odločila, da te dlačice pod pazduho, po nogah in morda tudi v predelu bikinija (to so dlake, ki silijo iz spodnjega dela kopalk) motijo, se gotovo sprašuješ, kako jih odstranjevati, da bo to kar najbolj učinkovito, pa tudi najbolj zdravo zate. Poglejva si možnosti.

Britje

Prva možnost je uporaba britvice. Pod tušem si (denimo, da si briješ noge) noge dobro in na debelo namili z gelom za prhanje, nato pa z rezilom potegni po koži v nasprotni strani rasti dlačic.

FOTO: Pexels

Ta metoda je poceni in najhitrejša, ima pa nekaj velikih slabosti. Prvič, če nisi pozorna in če nog nisi dobro namilila, se lahko porežeš ali si podrgneš tudi povrhnjico, zaradi česar te bo koža pekla in bo pordela. Drugič, dlake se po britju rade vrastejo, kar pomeni, da se pod kožo naredi mozoljček z vraščeno dlako, ki se malo vname. Če je vraščenih dlak veliko, je to lahko boleče, poleg tega pa tudi ni videti lepo, kar je nadvse zoprno. Po britju dlake tudi zelo hitro zrastejo in so debelejše, temnejše in močnejše kot prej. Pomisli na moško brado, ki je tem debelejša in močnejša, čim pogosteje si jo moški brije. Nekaj podobnega se lahko zgodi tudi po nogah.

Depilacija z depilacijsko kremo

Zato je druga možnost, uporaba depilacijske kreme, načeloma prijaznejša. Lahko jo uporabiš za odstranjevanje dlak pod pazduho, po nogah itd. Depilacijsko kremo lahko kupiš v vsaki drogeriji, na voljo pa je seveda več znamk in ponudnikov, a kreme se med seboj ne razlikujejo bistveno. Gre za neboleč postopek, krema pa deluje tako, da razžre keratinske vezi v dlaki, zaradi česar po nekaj minutah dlake odpadejo (in jih speremo stran z vodo). Po uporabi depilacijske kreme dlake ne bodo tako goste in temne, kot če jih briješ z britvico.

Epilacija z električnim epilatorjem ali voskom

Tretja možnost, ki daje najbolj trajne rezultate, pa je odstranjevanje dlak tam, kjer rastejo, torej da jih izpulimo z lasnim mešičkom vred. Ta postopek ima en velik minus, saj je najbolj boleč. A ima tudi velikansko prednost: če se odločiš, da si boš dlake po nogah odstranjevala z električnim epilatorjem ali s trakovi z voskom (tudi ta način izpuli dlake z mešički vred), boš z leti opazila, da so dlake svetlejše, tanjše in da jih je manj. Kar je seveda odlično in lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj. Kot najstnica sem od staršev za rojstni dan zaželela električni epilator in si nog nisem nikoli brila z britvico. Zdaj so moje dlake mnogo redkejše in manj opazne.

Ja, zna biti malo boleče (odsvetujem v času PMS-ja, ko smo bolj občutljive na bolečino), ampak učinek bo trajal dlje, kot če bi dlake brila.

Tudi trakove za voskanje kupiš v drogeriji. Naneseš jih na površino, ki jo želiš depilirati, nato pa s hitrim potegom odstraniš trak. Pomembno je, da trak povlečeš v nasprotni smeri rasti dlak. Ja, zna biti malo boleče (odsvetujem v času PMS-ja, ko smo bolj občutljive na bolečino), ampak učinek bo trajal dlje, kot če bi dlake brila. Tudi po epilaciji je koža lahko malo pordela in občutljiva, zato ti priporočam, da po tem na kožo naneseš vlažilno mleko za telo.

Kakšne kopalke naj izberem?

Ne glede na to, ali boš najbolj vroče poletne dni preživljala na plaži ob morju, ob jezeru, reki ali bazenu, so kopalke pač obvezna oprema. Izberi kakšno lepo, živahno barvo ali zanimiv vzorček. Poleti si lahko daš duška in na kopalkah preizkusiš tudi kakšno barvo, ki je mogoče za v šolo ali pozimi ne bi nosila.

Spodnji del

Običajno se mlajša dekleta odločajo za dvodelne kopalke. Na voljo je veliko različnih modelov. Spodnji del je lahko različno visok in različno izrezan ob nogah ter na zadnjici. Čeprav so zadnja leta zelo moderni modeli, ki razgaljajo skoraj celo zadnjico, večini deklet dosti bolj pristaja klasično rezan spodnji del kopalk, ki je tudi dosti bolj dostojanstven in ni preveč izzivalen. Dekleta in ženske, ki se cenimo, se zavedamo, da nam ni treba dati čisto vsega »na ogled«, da bi bile lepe. Če imaš malce trebuščka, ti bodo morda odgovarjale kopalke, ki imajo nekoliko višji pas: ta namreč lepše skrije morebitne obročke, ki bi te znali motiti.

FOTO: Pexels

Zgornji del

Tudi zgornji deli kopalk se med seboj zelo razlikujejo in ne pristajajo vsi vsem postavam. Če si zelo vitka in imaš majhne prsi, ti bodo morda odgovarjale klasične bikini kopalke, ki imajo za modrček trikotno blago, ki ni podloženo ali ojačano, se pa okrog vratu in na hrbtu zavezujejo s trakci. Če pa imaš večje prsi, potem bikini s trikotno obliko modrčka tvojim prsim ne bo nudil dovolj opore. V tem primeru poišči kopalke s košarico, ki naj ima ojačano blago, ki prsim tudi med plavanjem in športanjem na plaži daje več opore in strukture. Prav tako je od velikosti prsi odvisno, kako debele naramnice oz. trakove za zavezovanje potrebuješ. Preprosto pravilo pravi, da imajo majhne prsi lahko tanke trakce in naramnice; večje ko so prsi, debelejše morajo biti naramnice, da boš imela dober občutek in se boš lahko na plaži gibala brez skrbi.

Kaj pa enodelne kopalke?

Poznajo jih vsa dekleta, ki trenirajo plavanje ali so kdaj hodile na tečaj plavanja. Enodelne kopalke so zelo praktične, če rada veliko plavaš, saj v vodi omogočajo hitrost z zelo malo trenja. Poleg tega so tudi videti zelo športno, prikladne so tudi za igranje odbojke na mivki, badmintona ipd. Če dodaš kratko krilo ali kratke hlače, pa ti enodelne kopalke lahko služijo tudi kot majčka. Prav tako so enodelne kopalke videti zelo šik in so elegantne. Dodaj velika sončna očala in okrog pasu zaveži pareo (veliko ruto za na plažo) in videti boš odlično.

FOTO: Freepik

Pa še tole

Poleg kopalk ne pozabi tudi na kakšen par bombažnih ali lanenih kratkih hlač ter kakšno luštno krilo. Poletje je tudi čas za vse vrste lahkotnih in frfotavih oblek na naramnice, na zavezovanje v pasu ali pa ožjih oblek do kolen, ki jih kombiniraš na japonke, espadrile ali sandale. Vsaj med poletnimi počitnicami lahko svoje superge za nekaj tednov postaviš v kot. Itak jih nosiš vse leto, privošči svojim stopalom vsaj v vročih dneh malo počitka in »zračenja«: obuj kakšne luštne natikače.

Privošči svojim stopalom vsaj v vročih dneh malo počitka in »zračenja«: obuj kakšne luštne natikače.

Obvezna poletna oprema pa so seveda tudi:

  • krema za sončenje (tudi če se ti RES ne da mazati z njo, se moraš zavedati, da opečena koža boli, poslabša stanje mozoljev, dolgoročno povzroča gube in pojav nevarnih kožnih znamenj),
  • kapa s ščitnikom ali klobuček
  • in sončna očala.

Naj živi poletje in brezskrbne počitnice! Izkoristi jih, kar se le da!

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (6/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh