Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šest novih kardinalov, tokrat med njimi nobenega Evropejca

Objava: 24. 10. 2012 / 16:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šest novih kardinalov, tokrat med njimi nobenega Evropejca

24. novembra letos bodo kardinalski škrlat prejeli maronitski patriarh Rai, nadškofje iz Manile, Bogote in Abuje, prefekt papeške hiše, Američan James Harvey, ter višji nadškof Thottunkal iz Indije.

Na konzistoriju 24. novembra letos bo papež Benedikt XVI. imenoval šest novih kardinalov. Tokrat med njimi ne bo nobenega Evropejca. Kot je sveti oče napovedal med včerajšnjo splošno avdienco, bodo kardinalski škrlat prejeli maronitski patriarh Bechara Boutros Rai, prefekt papeške hiše, ameriški nadškof James Michael Harvey, sirsko malankarski višji nadškof Baselios Cleemis Thottunkal iz Indije, nigerijski nadškof John Olorunfemi Onaiyekan iz Abuje, kolumbijski nadškof Ruben Salazar Gomez iz Bogote in filipinski nadškof Luis Antonio Tagle iz Manile. Nadškofa Harveya namerava Benedikt XVI. obenem imenovati za dekana papeške bazilike sv. Pavla izven obzidja.

S konzistorijem na zadnjo nedeljo v tokratnem cerkvenem letu bo število kardinalov zraslo na dvesto enajst. Izmed njih je stodvajset kardinalov z volilno pravico, enaindevetdeset pa jih je že preseglo starostno mejo osemdesetih let. To bo peti konzistorij v času papeževanja Benedikta XVI.

Kot poroča Radio Vatikan, je po besedah svetega očeta naloga kardinalov pomagati Petrovemu nasledniku pri opravljanju njegove službe potrjevanja bratov v veri. Kardinali morajo biti počelo in temelj edinosti ter občestva v Cerkvi. Novi kardinali, je še dodal Benedikt XVI., opravljajo svoje poslanstvo v službi Svetega sedeža ali kot pastirji krajevnih Cerkva po različnih koncih sveta. Papež je ob koncu avdience povabil vse vernike, naj molijo za vse kardinale, da bi znali vedno pogumno in predano ljubiti Kristusa in njegovo Cerkev.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh