Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sem tudi jaz Charlie?

Za vas piše:
STA
Objava: 24. 03. 2015 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sem tudi jaz Charlie?

Socialna akademija in Casnik.si sta pripravila okroglo mizo o vlogi medijev v demokratični družbi.

Foto: Socialna akademija

Svoboda izražanja ni absolutna pravica, ima meje, te pa je treba postaviti razumno, so soglašali udeleženci nocojšnje okrogle mize o vlogi medijev v demokratični družbi. Pripravila sta jo Socialna akademija in Casnik.si, naslovila pa sta jo z vprašanjem, ali sem Charlie.

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je opozorila na pogosto zmotno prepričanje slovenskih medijev, da je svoboda izražanja absolutna pravica, kar pa je po njenih besedah nesprejemljivo. Poudarila je pomen filozofskega prepričanja pri določanju meja svobode izražanja.

Med liberalno in konservativno presojo svobode izražanja je težko poiskati kompromis, vendarle pa se velja zanj potruditi, je dejala Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah bi morala sodišča, ko odločajo o svobodi izražanja, upoštevati, kdo in s kakšne pozicije je izrekel besede. Vselej velja izhajati iz tega, da različno razmišljamo in da naše stališče ni nujno pravilno, je poudarila in opozorila na nevarnost, da se sovražni govor priplazi v vse pore družbenega življenja. Pri tem je kot še posebej občutljivo področje izpostavila verska čustva in žaljenje le-teh.

Po besedah novinarja Rajka Geriča je nujno, da zna novinar vselej utemeljiti svoje poročanje. Dejal je, da ravno v teh dneh stopamo "na zelo nevarno območje referendumske kampanje", ki je povezana z nedavno sprejeto novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Gerič pričakuje, da bosta ob referendumski temi obe nasprotni strani uporabljali tudi sovražni govor. Prav uporaba tega kot političnega orodja pri nas onemogoča dialog in doseganje kompromisa med različno mislečimi, je dodal pravnik Jernej Letnar Černič.

Tudi Letnar Černič je poudaril pomen prepričljive argumentacije pri novinarskem poročanju. Po njegovih besedah ne moremo zahtevati, da bi svoboda izražanja ščitila novinarski prispevek, ki ne temelji na dejstvih. Opozoril pa je na zaskrbljujoče delovanje sodišč, ki kazensko preganjajo vrednostne sodbe.

Kot veliko težavo domačega medijskega in političnega prostora je Letnar Černič izpostavil tudi nestrpnost do drugače mislečih. Po njegovih besedah še vedno ne znamo prisluhniti nasprotni strani, kar pa vodi v pomanjkanje ali celo izostanek nujno potrebne komunikacije oziroma dialoga.

Nocojšnja okrogla miza je potekala v okviru projekta Popotniško novinarstvo in kampanje Enjoy your rights, ki ju izvaja Socialna akademija.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh