Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Selški pasijon: od mladosti do starosti [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 04. 2021 / 04:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2021 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Selški pasijon: od mladosti do starosti [VIDEO]

Selški pasijon: od mladosti do starosti [VIDEO]

Posnetek pasijona, ki ga je režiral in posnel br. Marko Senica, si je možno ogledati prek spleta.

Selški pasijon so pripravili in posneli župnija Selca-Bukovščica, KD dr. Janez Evangelist Krek in gibanje Pasijonski veter. FOTO: zajem zaslona



Pred natanko 300 leti, na veliki petek (11. aprila) leta 1721, so prvič uprizorili najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, Škofjeloški pasijon. Zaradi epidemije novega koronavirusa in z njo povezanih ukrepov so morali za letos predvideno jubilejno uprizoritev prestaviti za eno leto, na marec in april 2022, namesto tega pa za pasijonski duh v Škofji Loki in okolici še do konca letošnjega aprila skrbijo Dnevi Škofjeloškega pasijona.

Pasijon pripravljen in posnet v postnem času

V sklopu sedmih spletnih predstavitev so župnija Selca-Bukovščica, KD dr. Janez Evangelist Krek Selca, gibanje Pasijonski veter in Družinska akademija-Academia familiarum v postnem času pripravili in posneli »Selški pasijon – od mladosti do starosti (Via Crucis)«, ki so ga na torkovem Pasijonskem večeru v Selcih pripeljali v naše domove, posnetek pa si je možno ogledati TUKAJ.

Pod taktirko br. Marka Senice

Pri pasijonu, ki ga je režiral in posnel br. Marko Senica, so sodelovali mnogi člani občestva – najmlajši z otroškimi risbami križevega pota, glasbeniki in številni drugi pa so gledalce povabili, »da se v nas rodi novi človek, ki bo opustil stare navade in odložil kovčke, ki ga ovirajo na poti skozi življenje,« je sporočila koordinatorka mag. Andreja R. Megušar.



Uvodni nagovor

»Isti Jezus, od vekomaj, rojen v ta svet pred nekaj več kot 2000 leti in danes tu navzoč v Najsvetejšem /…/ Hvala ti, Jezus, za Tvoje učlovečenje. V ta svet si se rodil kot nebogljen otrok, da bi nas, ljudi, pripeljal v nebesa. Hvala ti za tvoje nauke, za besede in zglede. Hvala za tvoj križev pot, za smrt in velikonočno vstajenje in naše odrešenje,« je v uvodnem nagovoru dejal br. Marko Senica.

»S teboj gremo danes in vsak dan na tvoj in naš križev pot«

Kapucin br. Marko, sicer duhovni pomočnik v župniji Selca, je izpostavil še: »S teboj gremo danes in vsak dan na tvoj in naš križev pot, naše življenjske poti. Trpljenje in radost, smrt in vstajenje. Ob tvoji poti bomo premišljevali o naših poteh, od mladosti do starosti, od spočetja do smrti in večnega veselja pri tebi.«


Risbe so prispevali otroci župnij Selca-Bukovščica in Železniki. FOTO: zajem zaslona (avtorica risbe: Polona Pegam)


Kdo vse je sodeloval?

Po uvodnem nagovoru br. Marka Senice so po posameznih postajah sodelovali: Mirjam in Petra Kokalj, Jera in Tine Štibelj, skavti iz Selc, Ana Ažbe, Luka Kokalj, Vesna Marenk, Darja Štibelj, Andreja in Damjan Gartner, Neža Pegam, s. Jana Rovtar, Joži Bernik, Marija Rovtar, p. Marjan Kokalj, Marjeta Potočnik ter Marija Zala, David Jan, Marcel Leon in Andreja Megušar.

Projekt finančno podprl Javni zavod 973

Za glasbo so poskrbeli Jan Triler (orgle) in Janez Triler (vokal – uvodne pesmi pred posamezno postajo), Urban Megušar (violončelo), Niko Rovtar (klaviature) in Ana Šolar (violina). Slike so prispevali otroci župnij Selca-Bukovščica in Železniki. Montaža posnetka je bila delo Blaža Hafnerja, oblikovanje pa Jožeta Šenka. Projekt je finančno podprl škofjeloški Javni zavod 973.

Besede, ki so za vedno spremenile tok zgodovine

»To je naš evangelij, to je naše življenje. Ta dokazana gotovost, da Gospod sredi največjih temin srca vselej posije s svetlobo, ki postane trajna Navzočnost. Ta čas je priložnost, da lažje zadihamo, da odpremo prostor vsemu dobremu. 'Ker si s svojim križem svet odrešil' so besede, ki so za vedno spremenile tok zgodovine. To so tistega jutra izkušali zmedeni in prestrašeni učenci in žene,« je še zapisala koordinatorka mag. Andreja R. Megušar.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh