Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sedemdeset let patriarha Bartolomeja

Objava: 23. 02. 2010 / 22:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sedemdeset let patriarha Bartolomeja

Carigrajskemu patriarhu je voščil tudi kardinal Walter Kasper

Bartolomej I., carigrajski ekumenski patriarh in primas svetovnega pravoslavja, bo v prihodnjih dneh praznoval svoj sedemdeseti rojstni dan. Njegov rojstni datum je prestopni dan, 29. februar, leta 1940. Leta 1991 je bil izvoljen za 270. naslednika apostola Andreja, za carigrajskega patriarha.

Bartolomej I. se je rodil kot Dimitrios Archodonis v nekdaj grško govoreči vasi Zeytinli Köyü (Aghios Theodoros) na egejskem otoku Gökceada (Imbros), ki je od leta 1923 v turških rokah. Študiral je na Visoki teološki šoli ekumenskega patriarhata na otoku Heybeli (Chalki) v Marmarskem morju, ki pa so jo leta 1971 turške oblasti zaprle. Patriarh si že dolga leta neuspešno prizadeva za njeno ponovno odprtje. Pri diakonskem posvečenju je prevzel ime apostola Bartolomeja (Jerneja), s študijem pa je nadaljeval v Italiji, Švici, Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in Grčiji. V Rimu si je na Papeškem inštitutu za orientalske študije na univerzi Gregoriana pridobil doktorski naziv.

Bartolomej I. je priznan teolog in ekumenist. Njegova prizadevanja veljajo enotnosti svetovnega pravoslavja in ekumenskemu ter medverskemu dialogu. Patriarh je že večkrat obiskal Vatikan, leta 2006 pa je Bartolomeja I. na njegovem sedežu obiskal papež Benedikt XVI. Svetovnega priznanja je patriarh Bartolomej deležen tudi zaradi svoje dejavnosti na področju ekologije, ki mu je prinesla častni naziv ‘zeleni patriarh’.

Carigrajskemu patriarhu Bartolomeju I. je za njegov 70. rojstni dan voščilo poslal tudi kardinal Walter Kasper, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani. Kasper se je patriarhu zahvalil za njegovo delo ter mu prenesel apostolski blagoslov svetega očeta Benedikta XVI., izpostavil pa je tudi številna bratska srečanja z njim.

Kardinal je v voščilu zapisal, da so bili pogovori med njim in patriarhom vedno zaznamovani s prijateljstvom, medsebojnim zaupanjem in iskrenostjo. Te pogovore je označil kot velik dar in znamenje napredka na področju odnosov med obema Cerkvama. Kardinal Kasper je izrazil upanje, da bi Bartolomej I. svoje delo zmogel opravljati še vrsto let, pri tem pa naj si po njegovih besedah prizadeva za čim boljše in učinkovitejše sodelovanje med pravoslavno in katoliško Cerkvijo, da bi ti lahko skupaj pričevali za vero v Gospoda Jezusa Kristusa.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh