Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še pomniš, Nagasaki?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 08. 2018 / 10:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2018 / 05:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Še pomniš, Nagasaki?

9. avgusta 1945 so Američani odvrgli jedrsko bombo nad japonskim mestom Nagasaki, Japonci pa še danes čutijo posledice jedrskega napada.

Danes mineva 73 let od jedrskega bombnega napada na japonsko mesto Nagasaki, kar je bila eksplozija druge in doslej zadnje jedrske bombe v vojne namene. Po 40.000 smrtnih žrtev v tem mestu Japonci še danes čutijo posledice jedrskega napada, saj se v bolnišnicah zdravi na tisoče bolnikov, ki so utrpeli dolgoročne zdravstvene težave zaradi izpostavitve jedrskemu sevanju. Skoraj dve tretjini bolnikov umre za posledicami rakavih obolenj.

Med ostrimi nasprotniki jedrskega oboroževanja je tudi papež Frančišek, ki se je lani novembra na mednarodni konferenci v Vatikanu zavzel »za svet brez jedrskega orožja«. V ta namen deluje tudi Mednarodna kampanja za odpravo jedrskega orožja (ICAN), lanska prejemnica Nobelove nagrade za mir. Papež je v nagovoru udeležencem omenjene konference obsodil rožljanje in grožnje z jedrskim orožjem, pa tudi zgolj njegovo posedovanje in nadaljujočo se svetovno oboroževalno tekmo.

O grozotah, ki jih je povzročil jedrski napad, v knjigi z naslovom Pesem za Nagasaki pripoveduje dr. Takashi Nagai, strokovnjak za radiologijo in spreobrnjenec iz šintoizma v katoliško vero, ki je v bombnem napadu izgubil svojo ženo, sam pa nesebično pomagal žrtvam, čeprav se je zato izpostavil nevarnemu sevanju. Angleški baron Leonard Cheshire, visoko odlikovani pilot angleških Kraljevih zračnih sil, nesebični človekoljub in prav tako spreobrnjenec v katoliško vero, pa v knjigi z naslovom In kje je tu Bog?, napisani v obliki pogovora, opisuje svojo izkušnjo, ko je kot pilot bombnika sodeloval z ameriško misijo, ki je odvrgla jedrsko bombo nad Nagasakijem. Obe knjigi sta v slovenskem prevodu izšli tudi pri založbi Družina.

Vir: arhiv Družine
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh