Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se otrokom enako godi z istospolnima staršema?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 03. 2015 / 11:52
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Se otrokom enako godi z istospolnima staršema?

Morda tudi ne, kažejo raziskave.

Prepričanje, da otroci, ki jih vzgajajo istospolni partnerji, uspevajo povsem enako kot otroci, ki odraščajo z materjo in očetom, ni povsem pravilno, kažejo zadnje raziskave na tem področju. Profesor John B. Londregan z univerze Princeton v Združenih državah Amerike zatrjuje, da je na podlagi izsledkov raziskav, zbranih v novi knjigi, »mnenje porote glede tega vprašanja še vedno precej razdeljeno«.



»Ameriška zveza psihologov je razglasila, da ni nobenih razlik v starševskih sposobnostih istospolnih parov v primerjavi s heteroseksualnimi poročenimi pari«, je profesor Londregan povedal v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA. Kot je pojasnil, ta trditev »temelji na izsledkih raziskav, ki so vključevale izredno majhne 'prilagojene vzorčne modele', ki pa so imeli nepričakovan učinek na raziskavo, saj so v javno razpravo vnesli zavajajoče sporočilo«.

»Legalizacija porok istospolnih partnerjev v prihodnje rodove naših otrok vnaša segment človeških poskusnih zajčkov v velikanskem družbenem eksperimentu, ki želi dognati, v kolikšni meri poroka istospolnih partnerjev izboljša starševske sposobnosti istospolnega para«, meni Londregan, ki na univerzi Princeton predava politiko in mednarodne zadeve in je avtor uvodnika v zbirko izvedenskih prispevkov z naslovom »Brez razlik? Kako uspevajo otroci v istospolnih gospodinjstvih.«

Izsledki omenjenih raziskav opozarjajo na nekaj občutnih statističnih razlik med otroci, ki jih vzgajajo istospolni partnerji, in tistimi, ki odraščajo s poročenima materjo in očetom.

Otroci iz istospolnih gospodinjstev so podobni tistim, ki jih vzgajajo nikoli poročene matere samohranilke, soočajo se z »razmeroma težavnimi rezultati«, kot so višja stopnja zlorabe drog, nezaposlenost in prenehanje šolanja.

Po besedah profesorja Londregana bi bil lahko osnovni dejavnik za takšne izsledke »relativna nestabilnost« istospolnih partnerjev v primerjavi s poročenimi heteroseksualnimi pari. Profesor obenem priznava, da se v raziskavi pojavljajo tudi ovire, saj je istospolnih gospodinjstev, v katerih vzgajajo otroke, »razmeroma malo«. Raziskovalci morajo v svoj projekt vključiti »veliko število ljudi«, če želijo narediti ustrezno primerjavo.

Nekateri dokumenti iz zbirke predstavljajo izvirne analize, nekateri pa preiskujejo zanesljivost različnih preiskav družinskih struktur, ki so posebej osredotočene na starševstvo istospolnih partnerjev. V eni izmed raziskav so denimo prišli do izsledkov, da se zveze istospolnih partnerk razbijejo dvakrat pogosteje kot zveze heteroseksualnih poročenih staršev, kar vpliva tudi na otroke, ki v takšni zvezi odraščajo.

Vir: CNA

Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh