Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Še nikoli me ni poljubil kakšen papež”

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 03. 2013 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Še nikoli me ni poljubil kakšen papež”

Papež Frančišek je v vatikanskem gostišču, kjer trenutno biva, sprejel argentinsko predsednico Fernandez de Kirchnerjevo; šlo je za prvo papeževo srečanje s kakšnim državnim voditeljem.

Papež Frančišek je včeraj v vatikanskem Gostišču sv. Marte sprejel argentinsko predsednico Cristino Fernandez de Kirchner. Šlo je za prvo srečanje argentinskega papeža s kakšnim državnim voditeljem. Fernandez de Kirchnerjeva vodi številčno delegacijo iz domovine novega papeža, ki se danes udeležuje slovesnosti ob njegovem ustoličenju.

S peronistično vlado Fernandez de Kirchnerjeve in njenega predhodnika Hectorja Kirchnerja je imel papež Frančišek kot nadškof v Buenos Airesu sprva precejšnje težave. “Kirchnerjeva sta ga določila za svojega sovražnika”, je pretekli teden poročal argentinski časnik ‘Clarin’.

Napetosti med njimi so bile precej očitne, ko je vlada poskušala vpeljati zakon o enakopravnosti istospolnih zakonskih zvez s tradicionalno zvezo med moškim in žensko. Novi papež, takrat še nadškof Bergoglio, je tedaj govoril o ‘uničujočem prizadevanju proti Božjim načrtom’.

Minulo sredo je Fernandez de Kirchnerjeva prejela vest o izvolitvi kardinala Bergoglia za novega papeža, zvečer istega dne pa se je udeležila neke množične prireditve. V nagovoru ob tej priložnosti je potrebovala štirideset minut, preden je sploh omenila svojega rojaka in njegovo izvolitev na položaj poglavarja vesoljne katoliške Cerkve. Njena čestitka rojaku je bila precej ‘hladna’: “Vaša svetost Frančišek”, je zapisala, “v svojem imenu, imenu argentinske vlade in kot predstavnica ljudstva naše dežele Vas prisrčno pozdravljam in Vam čestitam ob izvolitvi.” Predsednica je čestitko zaključila ‘S spoštovanjem’, nikjer pa ni omenila, da se je izvolitve svojega rojaka na visoki položaj kakor koli razveselila.

Kot so sporočili iz Vatikana, sta papež in Fernandez de Kirchnerjeva v vatikanskem gostišču sedla tudi k skupnemu kosilu, ki je trajalo okoli dvajset minut. Vsebine njunega pogovora v Vatikanu niso predstavili. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je šlo za neuradno srečanje.

Argentinska predsednica je papežu podarila tradicionalno argentinsko opremo za pitje čaja mate, skupaj s sladkornico in termos steklenico. Na srečanju, ki je resnično delovalo zelo neuradno, je državna voditeljica svoje darove, zavite v svilen papir, vzela iz rjave torbice, ki jo je imela pri sebi, jih razvila in izročila papežu Frančišku. Ta se ji je zahvalil s poljubom na lice. “Še nikoli me ni poljubil kakšen papež”, je komentirala Fernandez de Kirchnerjeva. Sveti oče ji je v zameno poklonil majoliko s podobo Trga sv. Petra.

Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh