Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bo zaprla še zadnja katoliška agencija za posvojitve v Veliki Britaniji?

Objava: 10. 03. 2010 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Se bo zaprla še zadnja katoliška agencija za posvojitve v Veliki Britaniji?

Tudi zadnjo katoliško agencijo za posvojitve v Veliki Britaniji ogroža zakon o enakopravnosti istospolnih parov

Cerkveni voditelji skušajo ubraniti še zadnjo katoliško agencijo za posvojitve v Veliki Britaniji, ki ji zaradi zakona o enakopravnosti istospolnih parov grozi zaprtje. Cerkveni predstavniki trdijo, da zaradi novega zakona najbolj trpijo otroci v oskrbi agencije, saj po njihovem mnenju vlada agencijo sili v nespoštovanje cerkvenega nauka.

Minulo nedeljo so trije škofje oznanili, da bodo primer katoliške agencije za posvojitve predstavili na vrhovnem sodišču. Agencija namreč vsako leto uspe najti nov dom najmanj dvajsetim otrokom, številni med njimi so tudi takšni, ki jih družba zavrača. Škof Arthur Roche iz Leedsa, škof John Rawsthorne iz Hallama in škof Terry Drainey iz škofije Middlesbrough so v pismu, ki so ga v okviru nedeljske pridige prebirali v britanskih cerkvah, zapisali, da vlada poskuša prisiliti agencijo, 'naj ne upošteva cerkvenega nauka glede zakonskega in družinskega življenja'.

V svojem pisanju pojasnjujejo, kako je agencija, ki uspešno deluje že več kot sto let, uspela v nove družine umestiti številne 'najbolj ranljive otroke', kljub njenemu uspešnemu delu pa naj bi zdaj 'bodisi zaprla svoja vrata za posvojitve ali pa povsem ukinila svojo dobrodelno dejavnost na katoliških temeljih'. Škofje trdijo, da imajo ranljivi in občutljivi otroci pravico do ljubeče družine, zaprtje katoliške agencije pa bi ukinilo enega izmed učinkovitih in cenjenih virov za umeščanje teh otrok.

Omenjena agencija deluje na področju škofij Leeds, Middlesbrough in Hallam in je edina izmed enajstih katoliških agencij za posvojitve na Otoku, ki se bori proti zakonu o spolni usmeritvi. Leta 2007 sprejeti zakon je namreč prepovedal kakršno koli diskriminacijo proti istospolnim parom v nudenju uslug in oskrbi. Voditelji vseh glavnih veroizpovedi so se novi zakonodaji uprli.

Po novem zakonu so namreč tudi katoliške agencije primorane oddati otroka v oskrbo istospolnemu paru kot njegovi morebitni bodoči družini. Zaradi katoliškega cerkvenega nauka o istispolnem partnerstvu so se številne katoliške agencije zaprle ali pa se ‘odcepile’ od katoliške Cerkve. Kot so povedali škofje, je obstoj vsaj ene katoliške agencije tudi v interesu otrok, ob čemer dodajajo, da ne želijo obsojati tistih agencij, ki otroke oddajajo istospolnim parom. Vendar pa, menijo, katoliške agencije v to ne bi smeli prisiliti, saj za to ni nobene potrebe, in prepričani so, da za to obstaja tudi pravna podlaga.

Otroci imajo pravico do družinskega življenja, še pišejo škofje. Vse preveč je otrok, ki čakajo na posvojitev, katoliška agencija pa igra ključno vlogo pri iskanju ustreznih družin, ki lahko v svojo sredo sprejmejo najbolj ranljive in občutljive otroke. Zaprosili so za spremembo karitativne namembnosti, ki v določenih okoliščinah dopušča omejeno diskriminacijo, vendar je bila njihova prošnja zavrnjena. Zato so že vložili pritožbo na vrhovnem sodišču.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh