Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Scilkina učna pot

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 05. 2022 / 09:46
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 23:24
Scilkina učna pot
Severovzhodni del Planinskega polja in vas Jakovica. FOTO: Andrej Praznik

Scilkina učna pot

Preden se vode iz zaledja Notranjskega podolja in Pivke še zadnjič skrijejo pod zemljo in dobijo ime Ljubljanica, zavijugajo kot reka Unica čez Planinsko polje. Ta šest kilometrov dolga in dva kilometra široka uravnava s travnatim dnom velja za eno najbolj značilnih kraških polj v Sloveniji. Na njenem robu to pomlad nastaja Scilkina učna pot. Pojasnjevalne table že stojijo, kmalu bodo namestili še kažipote in uredili parkirišča, mi pa smo se po njej sprehodili že zdaj.

Scilkina učna pot je dobila ime po travniški morski čebulici, ki v Sloveniji uspeva le na Planinskem polju. Visoka je do 30 centimetrov in ima svetlomodre cvetove, ki zacvetijo v sredini ali konec maja.

Scilkina učna pot je sestavljena iz dveh poti: daljša gre po severnem robu Planinskega polja, krajša pa po južnem. Sprehod po severni poti začnemo v vasi Grčarevec (253 prebivalcev), ki leži ob cesti Kalce–Planina. Ob avtobusni postaji pred koncem vasi stoji pojasnjevalna tabla številka 13. Na njej lahko preberemo, da je po stari pripovedki tu nekoč živelo pet bratov: Jakob, Grčar, Ivan, Martin in Lazar. Po njih se imenujejo vasi Jakovica, Grčarevec, Ivanje selo, Martinj hrib in Laze.

Nasproti avtobusne postaje se proti Planinskemu polju odcepi makadamska cesta, ki gre ob njegovem robu vse do vasi Laze. Ob njej so tudi planinske markacije. Med hojo opazujemo zeleno ravnico, po kateri so posejane skupine grmov in dreves ter številni požiralniki in ponori. Na tabli...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh