Ščepec nasvetov o ribah na jedilniku
Ščepec nasvetov o ribah na jedilniku
Ni jih malo, ki se trdno oklepajo dejstva, da rib v otroštvu niso jedli in se nanje niso nikoli »navadili«. In smrad, ki se vije v kuhinji, kadar pripravljamo ribe, je najbrž ključen, da ribe niso pomemben del jedilnika večine Slovencev. Po dostopnih podatkih Ribiškega sklada povprečen Evropejec poje 24,9 kg rib ali morskih sadežev na leto, vendar se količine močno razlikujejo od države do države. Portugalci pojedo skoraj 60 kg, medtem ko Slovenci le okoli 11 kg rib na leto. Čas je, da prevetrimo znanje o pripravi ribjih jedi in predvsem o njihovem pomenu za naše zdravje.
Bistre in jasne oči, prijeten vonj
Meso rib je občutljivo, zelo nežno in se zaradi pomanjkljive naravne zaščite na toplem pokvari že v nekaj urah, na hladnem pa v nekaj dneh. Le zares sveže ribe, dan ali dva po ulovu, imajo značilen in prijeten vonj po morju, jezeru. Pot iz vode do ribarnice na drugem koncu države je dolga. In ker vseh rib gotovo ne prodajo na tržni dan v petek...