Šara z žganci
Šara z žganci
Ajdovi žganci
Sestavine za 5 oseb
25 dag ajdove moke
25 dag bele moke
3 manjši krompirji
pribl. 1,5 l vode
sol
2 zvrhani žlici ocvirkov z mastjo
V večjo posodo vlijemo vodo, osolimo z žličko in pol soli, dodamo na kocke narezan krompir in zavremo. Posodo odstranimo z ognja in vanjo vsujemo zmes obeh mok. Moko poravnamo do stene posode in z ročajem kuhalnice naredimo luknjo v sredino, da voda lahko prevre. Na pol pokrito naj zmerno vre 25 minut.
Medtem pripravimo prazno posodo, v katero bomo odlili vodo po kuhanju moke, vilice na dva roglja ali dvoje navadnih vilic za drobljenje in leseno kuhalnico. V ponvi pogrejemo ocvirke.
Po 20 minutah vrenja odlijemo vodo iz posode z moko in krompirjem v prazno posodo. Zmes moke nekoliko odmaknemo, da pretlačimo krompir. Nato krompir dobro premešamo skupaj z moko. Če je moka presuha, po potrebi dolijemo po pol zajemalke prihranjene vode...