Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samostanskemu kompleksu Kostanjevica v Novi Gorici status kulturnega spomenika državnega pomena?

Za vas piše:
Mira Bastjančič
Objava: 17. 07. 2024 / 06:56
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2024 / 07:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samostanskemu kompleksu Kostanjevica v Novi Gorici status kulturnega spomenika državnega pomena?
Kostanjevica iz zraka. FOTO: Arhiv samostana

Samostanskemu kompleksu Kostanjevica v Novi Gorici status kulturnega spomenika državnega pomena?

Obnova zgodovinske cerkve Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici, ki poteka od l. 2017, ter dogajanja v župniji Nova Gorica – Kapela in v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica so pripomogli, da je dozorel predlog za spremembo statusa kulturnega spomenika lokalnega pomena, ki ga Kostanjevica že ima, v status spomenika državnega pomena.

Ob sodelovanju Frančiškanskega samostana in Škrabčeve knjižnice, Goriškega muzeja iz Nove Gorice ter podpori Mestne občine Nova Gorica ga je izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) OE Nova Gorica. Status kulturnega spomenika državnega pomena je predviden za osnovni samostanski kompleks s Škrabčevo knjižnico in cerkev z grobnico Burbonov ter ves inventar.

Nova Gorica – srečno mesto med Svetima Gorama

Vsebino in konkretno delo pri pripravi vloge ter posledice novega statusa je 20. maja 2024 v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici predstavila odgovorna konservatorka ZVKD OE Nova Gorica, Minka Osojnik. Predstojnik frančiškanskega samostana p. Niko Žvokelj je poudaril, da je Kostanjevica za prebivalce z obeh strani meje pójem, Nova Gorica pa srečno mesto med Sveto Goro in Malo Sveto Goro, kakor je Kostanjevico l. 1952 poimenoval apostolski administrator dr. Mihael Toroš.

Živahno duhovno in kulturno središče

Priprava vloge je poleg konkretne predstavitve spomenika vključevala tudi zahtevno zbiranje raznovrstne dokumentacije. Minka Osojnik je opisala številne vrednote, ki jih objekti s svojo vsebino predstavljajo: poleg markantne zunanjosti so spomenik baročni arhitekturi 17. stoletja s 400-letno zgodovinsko vlogo v goriški Cerkvi in družbi, ostajajo pa živo duhovno in kulturno središče. Grobnica Burbonov, kjer je pokopan zadnji francoski kralj Karel X., je svetovna znamenitost. V sklop, ki si zasluži višjo stopnjo obravnave, veljave, varstva in financiranja, sodi tudi Škrabčeva knjižnica s svojimi zakladi.

Razstava sakralnih predmetov frančiškanskega samostana na Kostanjevici. FOTO: Arhiv samostana

Popis prostorov, opreme in predmetov je predstavila Katarina Brešan, kustosinja Goriškega muzeja Nova Gorica, ki je to delo opravljala kar dve leti. Poleg opreme in predmetov iz cerkve in samostana, ki jih patri pri obredih še vedno uporabljajo, obsega tudi številne, ki so skrbno hranjeni v depojih samostana. Mirjam Brecelj je izpostavila pomen Škrabčeve knjižnice, ki se med tisoči knjig ponaša tudi s 33 inkunabulami in hrani največjo dragocenost, Bohoričevo slovnico, edino v Sloveniji s posvetilom in podpisom avtorja.

Predlagatelji odločitev o predlagani spremembi statusa samostanskega kompleksa Kostanjevica v Novi Gorici pričakujejo še letos.


Kupi v trgovini

Ustanavljanje samostanov
Zgodovina
17,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh