Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samomorilski napad pred katoliško cerkvijo v Indoneziji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2021 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2021 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samomorilski napad pred katoliško cerkvijo v Indoneziji

Samomorilski napad pred katoliško cerkvijo v Indoneziji

Eksplozija bombe ob koncu maše na cvetno nedeljo je ranila vsaj 14 ljudi.

Samomorilska napadalca sta ranila vsaj 14 ljudi. FOTO: CNA



V samomorilskem napadu ob koncu svete maše na cvetno nedeljo v polni katoliški katedrali na indonezijskem otoku Sulavesi je eksplozija bombe poškodovala vsaj 14 ljudi, med njimi štiri varnostnike, je sporočila tamkajšnja policija.

Ravno ob menjavi dveh skupin vernikov

Po besedah katoliškega duhovnika Wilhelmusa Tulaka, ki je obhajal nedeljsko bogoslužje, je močan pok prestrašil občestvo ravno v trenutku, ko je prva skupina vernikov zapuščala cerkev, druga pa je vstopala vanjo.

Motorista, ki sta želela vstopiti v cerkev

Varnostniki so opazili dva motorista, ki sta želela vstopiti v cerkev. Eden od njiju je razstrelil eksploziv in umrl pri vratih. Po besedah tiskovnega predstavnika državne policije Arga Yuwona še vedno skušajo identificirati oba umrla napadalca.

Povezava s teroristično mrežo Jemaah Islamiyah?

Policija preiskuje, ali sta samomorilca povezana z lokalno izpostavo prepovedane teroristične mreže Jemaah Islamiyah (njenega vodjo Arisa Sumarsona, znanega kot Zulkarnaena, so decembra lani aretirali) ali sta delovala samostojno.

Pred stranskim vhodom v katedralo

Napad se je sicer zgodil pred stranskim vhodom v nadškofijsko katedralo Srca Jezusovega v Makassarju, središču province Južni Sulavesi in petem najbolj poseljenem mestu v državi. Po besedah župana Dannyja Pomanta bi bilo žrtev bistveno več, če bi napadalca udarila pred glavnim vhodom.

Predsednik napad označil za teroristično dejanje

Indonezijski predsednik Joko Widodo je napad ostro obsodil, ga označil za teroristično dejanje in ljudi pozval, naj ostanejo mirni, saj bo po njegovem vlada zagotovila, da bodo lahko prihajajoče praznike praznovali brez strahu.


Najhujši napad leta 2002 na Baliju

Indonezija je najbolj poseljena svetovna država z večinsko muslimanskim prebivalstvom in se bori proti skrajnežem, ki so med drugim leta 2002 v bombnih napadih na Baliju ubili 202 osebi, večinoma tuje turiste.

Napade na tujce zamenjalo več manjših

Zadnja leta so napade na tujce zamenjali manjši, povečini usmerjeni zoper vlado, policijo, protiteroristične enote in ljudi, ki jih skrajneži štejejo za nevernike. Leta 2008 je sodišče mrežo Jemaah Islamiyah prepovedalo.

Samomorilski napadi v treh cerkvah

Zadnji večji napad v državi se je zgodil maja leta 2018, ko je v samomorilskih bombnih napadih v treh cerkvah v drugem največjem mestu, Surabayi, umrlo 15 civilistov in 13 samomorilcev. Odgovornost za napade je prevzela lokalna podružnica Islamske države, znana kot Jemaah Anshorut Daulah.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh