Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samo eno telo imamo, skrbimo zanj!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 10. 2019 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2019 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samo eno telo imamo, skrbimo zanj!

Samo eno telo imamo, skrbimo zanj!

Poznate 10 navad zelo zdravih ljudi? Razkriva jih Kerry Olsen iz klinike Mayo v ZDA.

Kerry Olsen, foto: Katja Cingerle

Kerry Olsen, vodja operativnega bloka na otolaringološkem oddelku klinike Mayo in desetletni strokovni direktor Centra za zdravo življenje na kliniki Mayo v ZDA, je razvil 10 navad zelo zdravih ljudi: telesna aktivnost, odpuščanje, zmernost pri hrani, preventivni zdravstveni pregledi, zadosten spanec, novi izzivi, moč in razteznost, smeh, druženje s prijatelji in družino, omejitev odvisnosti, umirjenost in hvaležnost. Na letošnjem mednarodnem simpoziju v Ljubljani pa je predstavil nevarnosti za zdravje, t. i. 5 S-jev: sedenje, stres, sladkor, socialno izolacijo in pomanjkanje spanja.

Celoten članek lahko preberete v reviji Praznična.

Kakšen bi moral biti po vašem mnenju naš življenjski slog v delovni dobi?

Delodajalci si želijo biti zdravi in imeti zdrave zaposlene, da bodo vsi stvari naredili učinkovito na delu in po njem še veliko let. Mislim, da morajo korporacije in posamezniki delati za te skupne cilje. Delodajalec mora pokazati zaposlenim, da mu je zanje mar kot za ljudi, za njihovo zdravje, ne samo za to, ali bodo prišli v službo. Pomembno je, da delodajalec naredi vse, da ne bo prihajal na delo utrujen in v stresu, da bo lahko človek, na katerega se lahko zanesete, da ga odgovornosti na delovnem mestu ne bodo utrujale.

To doseči pa ni tako lahko. Zahteva čas, delo in predanost. Ko razumete, kaj je za vas pomembno, se lahko osredotočite na to, kakšne spremembe boste naredili v življenju, da se bo to lahko uresničilo. Delavcu je pomembno, da je zdrav, da lahko kaj naredi za družino, prijatelje, je aktiven posameznik, ki se lahko vključuje v športne dejavnosti in nove hobije, in to bi si želel več let. Delodajalec pa se lahko vpraša tudi, kaj je pomembno za zaposlenega in kako mu lahko pomagamo uresničiti njegove cilje, da bo boljša oseba zanjza podjetje. Tako bo tudi on zmagal.

Kako naj zmanjšamo stres, če pa je treba opraviti toliko obveznosti?

Stres je zelo zapleten. Vsi se z njim spopadamo. Včasih je zelo škodljiv. Ne moremo spati, imamo bolečine, ne moremo normalno funkcionirati, smo tesnobni, izgubljamo odnose z nekaterimi ljudmi. V 12 navadah je veliko stvari, ki lahko pomagajo pri obvladovanju stresa, zato ga nismo posebej omenjali. Fizične aktivnosti, tišina, vaje za odpuščanje in hvaležnost, druženje z družino in prijatelji, smeh.

Se dovolj gibamo, če v službo hodimo ali kolesarimo?

Ja. Dovolj je 30 minut fizične aktivnosti vsak dan, ni nujno, da v enem kosu. Ni treba, da je težko. Lahko hodite ali kolesarite. Delajte tisto, v čemer uživate, se zabavate. Igrajte se. Namesto z dvigalom pojdite v kakšno nadstropje peš. Včasih v službo kolesarite, drugič parkirajte dlje in se sprehodite ali pojdite ven na malico. Najdite lahke aktivnosti čez dan.

Obstaja zdrav način sedenja?

Seveda. S sedenjem ni nič narobe, vendar če nekaj časa sedite, bi morali vstati in se sprehoditi. K temu je treba spodbuditi sebe in druge. Gibajte se med vsakdanjimi opravili, naredite nekaj korakov, ne sedite na enem mestu več ur. To je ključno. Včasih, ko sedim z enim ali dvema, predlagam, da se sprehodimo po hodniku, mestu in se medtem pogovarjamo. Včasih sem veliko sedel, zdaj pa pogosto vstajam, stojim vedno, ko lahko. Tudi ko delam na računalniku, stojim.

Lahko premalo spanja nadomestimo naslednjo noč?

Glede tega je veliko polemik. Ne morete zanemariti spanja, potem pa spati 24 ur. Spanje ne deluje tako, ker je preveč zapleteno. Pri pomanjkanju spanja samo v eni noči se to seveda nadomesti naslednjo. Še bolje pa je, če čez dan na kratko pospite, 15 ali 20 minut, ne pa uro ali dve. Pomemben je kratek, okrepčilen spanec. Na primer med malico. Verjetno boste naslednjo noč bolje spali in se naslednje jutro bolje počutili.

Celoten članek lahko preberete v reviji Praznična.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh