Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

s. Andreja Godnič: Če se zdaj zgodi preboj, ne bo padel le režim v Venezueli

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 08. 2024 / 14:38
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
s. Andreja Godnič: Če se zdaj zgodi preboj, ne bo padel le režim v Venezueli
s. Andreja Godnič ima za seboj petletno misijonsko obdobje v Venezueli. FOTO: Siniša Kanižaj

s. Andreja Godnič: Če se zdaj zgodi preboj, ne bo padel le režim v Venezueli

Po prepričanju ZDA je zmagovalec nedeljskih predsedniških volitvah v Venezueli opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia, čeprav se je dosedanji predsednik – kljub glasnim obtožbam o goljufanju – razglasil za zmagovalca.

Nacionalni volilni svet je Maduru nameril 51,2 % glasov, pri čemer še vedno ni objavil končnega seštevka ali podatkov po posameznih volilnih okrožjih. Gonzalez naj bi prejel 44,2 % glasov, čemur pa opozicija nasprotuje in režimu očita volilno prevaro, saj naj bi po lastnih podatkih njen kandidat prepričal dve tretjini volivcev, Maduro pa le 30 %.

Poziv k sobotnim protestom

Po razglasitvi dosedanjega predsednika za zmagovalca so v več mestih po državi izbruhnili protesti, vodja venezuelske opozicije Maria Corina Machado pa je včeraj pozvala k sobotnim protestom po vseh mestih v državi, da bi obsodili prevaro, ki je po njenem omogočila ponovno Madurovo izvolitev: »Ostati moramo trdni, organizirani, mobilizirani in ponosni, da smo dosegli zgodovinsko zmago.«

Volilni čudež

Kako je razplet volitev videla uršulinka s. Andreja Godnič, ki razmere v Venezueli odlično pozna, saj jih je občutila na lastni koži kot nekdanja misijonarka (v obdobju petih let) v tej državi? V obsežnejšem pogovoru za Radio Ognjišče je rezultate ocenila kot »čudež«, za katerega je zaslužna zlasti že dlje časa zelo angažirana civilna družba.

Protesti že dve desetletji

s. Andreja Godnič je nedeljski volilni razplet označila za čudež zaradi kompleksnosti konteksta Venezuele sredi Latinske Amerike in izpostavila, da so ljudje že debeli dve desetletji protestirali in se borili proti režimu, a jim – ker je država vpeta v drugačne (nedemokratične) mednarodne sile – doslej ni uspelo. V čem je bila torej tokratna volilna nedelja drugačna?

Ponoven politični momentum

»Zaradi mednarodnih sprememb je bilo možno že lani priti do pogajanj na Barbadosu. Svet je pritisnil na Madurov režim, da bi sprejel možnost predsedniških volitev. Opozicija se je zato že organizirala in na preliminarnih volitvah izbrala Mario Corino Machado, političarko, ki je na sceni že iz časa Huga Chaveza. Ona je sprožila ponoven politični momentum v Venezueli, da so že nekaj mesecev spet vsi množično na ulicah,« je pojasnila s. Andreja.

Gonzalez kot šele tretja izbira

Vendar pa režim Machadove ni potrdil in ni mogla kandidirati, opozicijska ekipa je predlagala drugo kandidatko, ki prav tako ni šla skozi, naposled pa je režim le moral prikimati kandidaturi Edmunda Gonzaleza Urrutie, ki ga je Maria Corina Machado vedno, ko je šla na ulice in v mesta po Venezueli, pripeljala s seboj in ga promovirala kot opozicijskega kandidata.

Množica je obkrožila volišča

In v čem s. Andreja vidi čudež? V tem, da so se ljudje, čeprav vedoč, da bo Madurov režim ponovil vajo kot že dvakrat prej, organizirali, množica je obkrožila volišča in vso noč ni šla od tam; tudi ko so zaprli volišča in začeli preštevati glasove, so ti, ki so bili okoli volilnih skrinjic, vedeli, da so zunaj tisoči, ki snemajo, poročajo, se organizirajo, da bi imeli ob morebitnih nepravilnostih dovolj materiala za mednarodno skupnost in dokazali, da gre dejansko za zmago opozicije.

Vrata za Latinsko Ameriko

Pri tem je uršulinka pojasnila, da je Venezuela – ne le zaradi nafte – najbogatejša država Latinske Amerike, saj ima geostrateški položaj in so vrata za Latinsko Ameriko, torej gre ves organiziran kriminal – od trgovine z ljudmi in drog do orožja in mineralov – skozi državo, kar režim logistično omogoča. Obenem je Venezuela ključna za Kubo, ki pa je geopolitično pomembna za »sile zla«.

Troje ključnih stvari

Kako naprej? Godničeva izpostavi troje ključnih stvari: ali bodo ljudje in opozicija ta teden vzdržali na ulicah s protesti, ali del vojske ne bo sledil ukazom režima in kako bo odgovorila mednarodna politična skupnost. Med drugim so bila pred dnevi ustavljena tri letala, ko so nekdanji predsedniki Venezuele želeli leteti v državo, da bi lahko volili, a jim je režim to prepovedal.

S čolni volit

»Tudi Venezuelci v Kolumbiji niso mogli leteti ali priti v Venezuelo, da bi volili, zato so šli na čolne in so z njimi prihajali na venezuelsko obalo, da bi lahko šli volit. Ko je Maria Corina Machado začela kandidaturo in šla okoli po Venezueli, je ljudem obljubljala, da bodo njihovi otroci, strici, tete, družine, ki so zdaj v tujini, lahko prišli nazaj in bodo spet skupaj,« je pojasnila s. Andreja.

To so Venezuelci, to je družina

In nadaljevala: »Kajti za Venezuelke in Venezuelce ni najbolj boleče, da so lačni, temveč da ne morejo praznovati materinskega dne. Da ne more objeti svoje hčerke, da ne morejo skupaj praznovati babičinega rojstnega dne. To so Venezuelci, to je družina. Motiv, da bi prišli vsi begunci nazaj, je bil eden močnih elementov nedeljskega čudeža.«

Bum po letu 1919

Opozori, da je bila Venezuela tako majhna, dokler niso odkrili nafte. Po letu 1919 pa se je zgodil bum, zato so tudi naši Slovenci v Venezueli, zato je zdaj tudi toliko repatriiranih v Sloveniji. Vsi ti migranti so se zaljubili v Venezuelo, jo vzeli za svojo in zaživeli kot demokratična država, 40 let stara demokracija – a le dokler niso spet izvolili Chaveza.

Tudi Putin bo zato šibkejši

»Če naši mediji ne razložijo Slovencem, kaj se dogaja v Venezueli in da se lahko pri nas in v Evropi ponovi enako, bo še več beguncev in še več repatriiranih v Sloveniji. Če pa se zdaj zgodi preboj, ne bo padel le režim v Venezueli, temveč tudi na Kubi; tudi Putin bo zato šibkejši v Ukrajini, ker smo dejansko ena velika vas,« je v pogovoru za Radio Ognjišče zaključila s. Andreja Godnič.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh