Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska katoliška Cerkev kritično o prepovedi Jehovovih prič

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 05. 2017 / 07:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruska katoliška Cerkev kritično o prepovedi Jehovovih prič

Strah pred omejitvami za tamkajšnje katoličane.

Katoliška Cerkev v Rusiji je kritično ocenila prepoved delovanja Jehovovih prič v državi. Vse verske skupnosti naj bi imele pravico do obstoja, je za Catholic News Service pred dnevi izjavil glavni tajnik Ruske škofovske konference, Igor Kovalevski. Obenem je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko razsodba ruskega sodišča povzročila strah pred novimi omejitvami za tamkajšnjo katoliško Cerkev. Vlada bi morala svojim državljanom zagotoviti, »da se ohranja svobodo vesti«.

Katoliška Cerkev sicer Jehovovih prič ne priznava kot kristjanov in z njimi ni v dialogu, je pojasnil Kovalevski. »Toda teološka vprašanja bi morali strogo ločevati od pravnih.« Kot je še dejal, ne razume, katere dejavnosti omenjene verske skupnosti upravičujejo prepoved delovanja. Vlada v luči svoje odločitve državljanom dolguje pojasnilo.

Položaj v Rusiji je trenutno »zapleten in težak«, je dejal tiskovni predstavnik ruskih katoliških škofov. Katoličani se zelo bojijo, da bo tudi njih doletelo »morda ne ravno preganjanje, gotovo pa nove diskriminacije in omejevanje verske svobode«. Za katoliško Cerkev je nerazumljivo, katere dejavnosti država razume kot »skrajniške«. Veljati bi moralo, da imajo vse verske skupnosti v Rusiji pravico do obstoja in razvoja, dokler se vse to dogaja znotraj pravnih okvirjev.

Rusko vrhovno sodišče je 20. aprila potrdilo zahtevo pravosodnega ministrstva, naj se Jehovove priče uvrsti med skrajniške organizacije, ki kršijo javni red in mir ter razdvajajo družine. Sedež verske skupnosti v Rusiji in 395 podružnic je odslej zaprtih, organizaciji je bila zasežena večina premoženja. Po navedbah zagovornikov človekovih pravic Jehovovim pričam, ki bodo še naprej udejanjale svojo vero, odslej grozijo kazenski pregon, denarne kazni ali celo do deset let zapora.

Jehovove priče so bile v Rusiji registrirane leta 1991, znova pa leta 1999, vendar so zaradi razdeljevanja letakov in pridig na hišnih pragovih pogosto izpostavljene aretacijam in policijskim preiskavam. Njihove člane pogosto napadajo in uničujejo njihovo premoženje.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh