Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija zaradi pravoslavnega božiča poziva k prekinitvi ognja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 01. 2023 / 08:09
Oznake: Božič, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2023 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija zaradi pravoslavnega božiča poziva k prekinitvi ognja
Boji potekajo od lanskega 24. februarja. FOTO: Twitter

Rusija zaradi pravoslavnega božiča poziva k prekinitvi ognja

Opoldne po moskovskem času oziroma ob 10. uri po srednjeevropskem času je v Ukrajini začela veljati enostranska prekinitev ognja. To je odredil ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je k temu v četrtek za predvečer pravoslavnega božiča in božični dan pozval patriarh Kiril. Prekinitev bojev naj bi trajala do sobote opolnoči.

»Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos,« besede ruskega predsednika Putina povzema STA, ki se pri tem sklicuje na tiskovno službo Kremlja. Putin je k razglasitvi začasnega premirja pozval tudi ukrajinsko stran, a so v Kijevu to označili za hinavsko potezo in del propagande.

»Božično premirje je cinična past«

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je rusko napoved o božičnem premirju na Twitterju označil za hinavščino. »Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja - le tako bo lahko imela `začasno prekinitev ognja´. Hinavščino obdržite zase,« je dejal. V drugem zapisu pa je dejal, da »Ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in deluje kot vojni propagandist, ki vztraja pri še večji militarizaciji države. Tako je izjava Ruske pravoslavne cerkve o `božičnem premirju´ cinična past in element propagande«.

Kritični v EU in ZDA

Na napoved 36-urnega premierja med pravoslavnim božičem so se kritično odzvali tako v EU kot ZDA. Po njihovem mnenju gre za cinično napoved. Predsednik evropskega sveta Charles Michel je ob tem na Twitterju zapisal: »Umik ruskih vojakov je edina resna možnost za ponovno vzpostavitev miru in varnosti. Napoved enostranskega premirja je tako lažna in hinavska, tako kot nezakonite in groteskne aneksije ter spremljajoči referendumi.«

K miru pozval tudi Erdogan

Gre za prvi primer, ko Rusija uvaja popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive lani februarja. Pred tem je sicer Putina k enostranski prekinitvi ognja med praznikom v četrtek že pozval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je nato pozneje po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.


Kupi v trgovini

Akcija
Izgubljenec
Proza
16,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh