Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdajanje vizumov ruskim državljanom bo oteženo

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 31. 08. 2022 / 10:10
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izdajanje vizumov ruskim državljanom bo oteženo
Ruski potni list naj bi v EU vsaj začasno postal nezaželen. FOTO: Pixabay

Izdajanje vizumov ruskim državljanom bo oteženo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po zasedanju zunanjih ministrov EU v Pragi povedal, da so dosegli politično soglasje o tem, da se popolnoma zamrzne sporazum med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov, kar pomeni, da bo izdajanje schengenskih vizumov ruskim državljanom močno oteženo.

Borrell na je Twitterju zapisal, da smo priča znatnemu povečanju mejnih prehodov iz Rusije v sosednje države. "To postaja varnostno tveganje. Zato se danes z zunanjimi ministri EU strinjamo o popolni prekinitvi sporazuma o poenostavitvi vizumskih postopkov med EU in Rusijo."

Po mnenju Borrella bo to bistveno zmanjšalo število novih vizumov, izdanih s strani članic EU. "Postopek bo namreč zahtevnejši in daljši. To je skupen pristop," je povedal.

Kot je znano, so severne in baltske države ter predsedujoča Češka podpirale splošno prepoved izdajanja vizumov ruskim državljanom. Nemčija in Francija sta takšnemu ukrepu nasprotovali, zadržana je bila tudi Slovenija, spominja STA. Zunanji ministri so o možnih ukrepih razpravljali na neuradnem srečanju, kar pomeni, da njihova odločitev za EU ni zavezujoča. 

Inšpektorji IAEA umirili napete razmere na območju nuklearke

Inšpekcijska ekipa Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je danes prispela v mesto Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine. Mesto, ki je sicer pod ukrajinskim nadzorom, je od elektrarne oddaljeno približno 120 kilometrov. Pot do elektrarne pa bo ekipa po navedbah tujih agencij nadaljevala v četrtek. Konvoj s 14-člansko ekipo naj bi v četrtek zjutraj nadaljeval pot do jedrske elektrarne po ozemlju, ki ga trenutno zaseda Rusija. Na kontrolni točki, ki je od Zaporožja oddaljena približno 40 kilometrov, so kilometrski zastoji v obe smeri, ruske oblasti pa so napovedale, da misija IAEA ne bo prejela posebnih prepustnic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska ponekod prebila rusko obrambo

Rusija je še drugič letos popolnoma prekinila dobavo po plinovodu Severni tok 1. To naj bi storila zaradi vzdrževalnih del, a v Nemčiji trdijo, da dobrih razlogov za zaustavitev dobav ni. Medtem zahodni analitiki ugotavljajo, da je ukrajinska vojska na nekaterih mestih uspešno prebila rusko obrambo.

Redno poročilo britanskih obveščevalcev ugotavlja, da so ukrajinske sile premaknile frontno črto in izkoristile relativno šibkost ruske obrambe. S tem so Rusijo prisilile, da na kritična mesta pošilja rezervne mobilne enote.

Ob tem Rusija nadaljuje z zbiranjem okrepitev, ki jih namerava pošiljati na Ukrajinsko bojišče. Moskvo naj bi tako že zapustile enote novoustanovljenega 3. armadnega korpusa, predvideva pa se, da bodo napotene prav v Ukrajino.

Ob tem se sicer vseskozi pojavljajo dvomi o ustrezni opremljenosti teh enot, zaradi česar bodo te le s težavo prinesle preobrat na bojišču.

Rusija nadaljuje plinsko vojno

Rusko-Ukrajinska vojna se sicer že več mesecev nadaljuje tudi z drugimi sredstvi. Pri tem evropskim državam vrača s protisankcijami in zmanjševanjem dobave energentov, od katerih so zahodne države močno odvisne. Tako je danes za tri dni ponovno ustavila dobavo plina po plinovodu Severni tok 1. Nemčija sicer trdi, da za prekinitev dobave ni tehničnih razlogov. Po prekinitvi dobave pa naj bi Rusija še naprej pošiljala plin zgolj v količini ene petine zmogljivosti plinovoda.


Kupi v trgovini

Skodelica "Zmorem!"
Skodelice
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh