Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RTV spored: naš izbor oddaj in filmov, ki jih ne gre zamuditi (23.–30. 8.)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 23. 08. 2024 / 10:04
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2024 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
RTV spored: naš izbor oddaj in filmov, ki jih ne gre zamuditi (23.–30. 8.)
FOTO: Pexels

RTV spored: naš izbor oddaj in filmov, ki jih ne gre zamuditi (23.–30. 8.)

Izbor televizijskih in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (od 23. do 30. avgusta 2024) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Blagoslov kipa msgr. Franca Boleta v Knežaku

Prenos svete maše

Radio Ognjišče, v nedeljo, 25. 8., ob 16.00

Župnija Knežak, kjer se je rodil in krstil ustanovitelj revije in radia Ognjišče, postavlja spominsko obeležje. Slovesnost se bo začela s sveto mašo, ki jo bo daroval koprski škof Jurij Bizjak in jo bomo tudi neposredno prenašali. Po sveti maši bo priložnostna akademija, s katero se bomo v besedi in glasbi sprehodili po življenjski poti msgr. Boleta. Posnetek boste slišali v eni od prihodnjih oddaj Prijatelji Radia Ognjišče. Postavitev spomenika msgr. Francu Boletu ni izkazovanje časti in slave, ampak osvetlitev zgodovinskega spomina na osebo, ki si je vse življenje prizadevala, da izpolni službo, ki jo je prejela od Gospoda Jezusa in izpriča blagovest o Božjem usmiljenju, ki je oznanjal evangelij s pisano in tiskano besedo, z govorjeno in živo besedo, z dejavno in uresničeno besedo. Franc Bole se je rodil 9. avgusta 1932 v Koritnicah v župniji Knežak pri Ilirski Bistrici. Zametki njegovega duhovniškega poklica so bili posejani, ko je postal ministrant v domači fari. Sedem let je bil župnijski upravitelj v Postojni, kjer je aprila 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki pomeni začetek revije Ognjišče. Iz Postojne je odšel v Koper, kjer je pred tridesetimi leti zaživel tudi Radio.

Kaj v jeseni pripravlja Mavrica?

Sobotna iskrica

Radio Ognjišče, v soboto, 24. 8., ob 9.00

V naši otroški oddaji bo Jure Sešek na hitro pogledal v prihajajoče novo šolsko in veroučno leto. Tudi z molitvijo. Angelu varuhu bomo rekli: "Oprosti, ker težim ..." Urednica otroške revije Mavrica Melita Košir nam bo zaupala, kaj novega pripravljajo za mesece, ki so pred nami. Tudi o novostih, ki pridejo septembra.

Kuzmičevi dnevi v najstarejši evangeličanski cerkveni občini Puconci

Sledi večnosti

Radio SLO 1 v soboto, 24. 8., ob 19.00

V najstarejši evangeličanski cerkveni občini Puconci potekajo tradicionalni Kuzmičevi dnevi; tokrat so v znamenju 240. obletnice zgraditve cerkve v kraju. S katerimi dogodki so počastili spomin na prve protestante, ki so javno izpovedali svojo vero, o tem v pogovoru z evangeličansko duhovnico v puconski gmajni Katjo Ajdnik.

Glasba v samostanu Keur Moussa v Senegalu

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 25. 8., ob 9.25

Keur Moussa ali v prevodu Hiša Mojzesa stoji v bližini mesta Dakar v afriškem Senegalu. Leta 1963 jo je ustanovilo devet francoskih menihov iz Solesmesa, z namenom, da bi kristjanom v pretežno muslimanski državi omogočili versko življenje v polnosti. Liturgija je ozaljšana z glasbo – ta pomeni nekakšen preplet francoskega in afriškega duhovnega izročila. Francoski in senegalski menihi, ki skupaj živijo v samostanu, so ustvarili poseben tip glasbe – preplet francoskih melodij, gregorijanskega korala, z afriškimi tradicionalnimi instrumenti, ki jo boste lahko slišali tudi v tokratni oddaji.

Sveta maša

Prenos iz Celja

Radio Ars v nedeljo, 25. 8., ob 10.00

V stolnici sv. Daniela mašuje celjski škof dr. Maksimiljan Matjaž.

Olimpijada za mir

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 25. 8., ob 11.25

Od 26. julija do 8. septembra bodo v Parizu potekale olimpijske igre. Po resoluciji OZN naj bi bil teden pred igrami in po njih čas miru po vzoru olimpijskega premirja iz antike. Ali so v tem z vojno prepletenem času olimpijske igre še spodbuda za ustavitev vojaških spopadov? O tem, kako športnikom uspeva graditi mostove zaupanja in sodelovanja ter širiti mir med ljudmi, pa bomo v oddaji govorili tudi z gostoma.

Močni očetje, močne hčere

Sol in luč

Radio Ognjišče, v torek, 27. 8., ob 17.00

Pred začetkom novega šolskega leta smo izbrali knjigo, ki bi jo morali prebrati vsaj vsi očetje. Avtorica se pri opisu vzgojnega poslanstva očeta sklicuje na primere iz lastne medicinske prakse, ki jih obravnava v kontekstu družinske in edukativne razsežnosti življenja. Dragoceni so njeni živi in neponarejeni primeri.

Intelektualna moč katoliškega visokega šolstva

PriVidi

Exodus TV v sredo, 28. 8., ob 20.00

Na svetu deluje 300 katoliških univerz in več kot tisoč drugih katoliških visokošolskih ustanov. Eno takšnih, Katoliški inštitut, imamo tudi v Sloveniji. Kakšno intelektualno moč predstavlja? O tem se v tokratni oddaji pogovarjamo z gostoma doc.dr. Mitjo Steinbacherjem in dekanom Fakultete za pravo in ekonomijo prof. dr. Andrejem Finkom, zaslužnim profesorjem. Svoje mnenje bodo predstavili tudi gostje prek spletne povezave.

Druge oddaje in filmi

Mumija (Mummy)

ameriški film, 1999

Kanal A v petek, 23. 8., ob 20.00

Režija: Stephen Sommers Igrajo: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr

Starodavni Egipt. Visoki svečenik Imhotep se spusti v razmerje z ljubico faraona Setija. Ko Seti izve za njuno razmerje, ga zaljubljenca umorita, Imhotepa pa nato za kazen živega mumificirajo v mestu mrtvih, imenovanem tudi Hamunaptra. Leta 1923 drzen pustolovec Rick O’Connell tja odpelje egiptologinjo Evelyn in njenega brata Jonathana. Vendar niso sami. V Hamunaptro se odpravi tudi skupina pohlepnih Američanov, ki se poskušajo dokopati do skritih dragocenosti. Pri tem iz večnega zapora osvobodijo Imhotepovo mumijo in tako se vsi skupaj soočijo z nepredstavljivim zlom, ki ima nadčloveško moč in znajdejo se sredi bitke za golo preživetje. Od Ricka, Evelyn in Jonathana je odvisna usoda človeštva.

Čudežu naproti

Romantična drama, 2012

Planet Eva v petek, 23. 8., ob 21.00

Režija: Terrence Malick Igrajo: Rachel McAdams, Ben Affleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem

Neil se v Franciji zaljubi v Marino, samsko mati ukrajinskega rodu. Marina, prepričana, da je našla ljubezen svojega življenja, se z desetletno hčerko preseli k Neilu v Ameriko, v majhno vas v Oklahomi. A kmalu začne njuna ljubezen ugašati in nadomesti jo občutek negotovosti. Neil se ponovno zbliža s prijateljico iz šolskih dni, Marina pa išče nasvete pri še enem priseljencu, krajevnem duhovniku očetu Quintani. Ta se medtem spopada z lastnimi dilemami ter dvomi v svoje poslanstvo. Oba moška sta prisiljena ponovno pretehtati ljubezen. Lahko ljubezen postane obveza? Lahko bolečina povezuje bolj kot sreča?

Gladiator

Ameriški film, 2000

Kino v soboto, 24. 8., ob 20.00

Režija: Ridley Scott Igrajo: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris, Djimon Hounsou, Connie Nielsen

Akcijsko-zgodovinski spektakel je bil nagrajen s petimi oskarji. Razglašen je bil za najboljši film in Russell Crowe si je prislužil kipca za glavno vlogo. Gre za veličastno zgodbo o pogumu in maščevanju. Rimski general Maksim se po novi zmagi na bojišču želi vrniti k ženi in sinu. A umirajoči cesar Mark Avrelij ima zanj novo nalogo. Hoče, da Maksim zasede njegov prestol. Ljubosumni cesarjev sin Komod zato naroči, da Maksima in njegovo družino ubijejo. Maksim komaj uide smrti ter proti svoji volji postane suženj in gladiator. Tako potrpežljivo čaka na dan, ko bo maščeval smrt svoje družine z usmrtitvijo Komoda, ki medtem postane novi cesar.

Čudež na reki Hudson (Sully)

Ameriški film, 2016

Kanal A v nedeljo, 25. 8., ob 20.00

Režija: Clint Eastwood Igrajo: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Mike O'Malley, Anna Gunn

Clint Eastwood prinaša zgodbo pilota Chesleya Sullenbergerja, ki je po okvari motorjev leta 2009 zaslovel s herojskim pristankom na reki Hudson sredi New Yorka. Čeprav izkušeni Sully kljub neznatnim možnostim uspe rešiti vse potnike, se kmalu po nesreči znajde pod drobnogledom zvedavih novinarjev in preiskovalcev. Ker se na preizkušnji znajdejo njegova kariera, družina in ugled, mora Sully spretno krmariti med trenutnimi pričakovanji in odzivi množic ter trdo realnostjo vsakdanjega življenja.

Enake možnosti za ženske v športu

Dnevna soba

TV SLO 1 v sredo, 28. 8., ob 17.55

Enakost in enakopravnost sta pomembni področji tudi v športu. Projekt VERA, ki spodbuja enakopravnost športnic, spoštovanje njihovih pravic ter izboljšanje njihove zaščite in vrednotenja v športu, je dobil mesto tudi v Sloveniji. Ta se je pridružila Italiji, Franciji, Španiji, Portugalski in Belgiji.
Kakšen je položaj športnic v Sloveniji, kako materinstvo vpliva na športno kariero in kakšne so pogodbe športnic v temu obdobju? S kakšnimi težavami se srečujejo? Pa o kvotah v klubih in zvezah – o vsem tem se bomo pogovarjali z gostjama Anjo Milenković, koordinatorico projekta VERA in nekdanjo nogometašico, ter Marto Bon, predsednico Komisije za enakost spolov pri OKS-ZŠZ, nekdanjo vrhunsko rokometašico, reprezentantko, trenerko, selektorko, predavateljico.

Kitajski zid (Great Wall)

Ameriški film, 2016

Kino v sredo, 28. 8., ob 20.00

Režija: Yimou Zhang Igrajo: Matt Damon, Tian Jing, Willem Dafoe, Pedro Pascal, Hanyu Zhang

V temačnem srednjem veku se neustrašna bojevnika William in Pero podata na nevarno pot proti Kitajski, da bi odkrila skrivnosti njihovega naprednega orožja. Ko prispeta na cilj, ju obtožijo vohunstva in zaprejo, toda kmalu ugotovita, da sta se znašla sredi krvave bitke za preživetje človeštva. Deželo s severa vsakih 60 let napadejo srhljive pošasti in edino, kar jih lahko ustavi, je Veliki kitajski zid. William se odloči pridružiti elitni vojski, ki brani obzidje, toda, kljub številnim prestanim vojnam, ni pripravljen na nepredstavljive grozote, s katerimi se mora spopasti v osupljivih bitkah.

Dobra hiša

Ameriško indijski film, 2021

TV SLO 1 v sredo, 28. 8., ob 20.05

Režija: Maya Forbes in Wallace Wolodarsky Igrajo: Sigourney Weaver, Kevin Kline, Morena Baccarin, Rebecca Henderson

Simpatična zgodba o dveh že malce ostarelih ljubimcih, postavljena v idilično okolje vzhodne obale ZDA, v kateri blestita Sigourney Weaver in Kevin Kline.
Hildy je nepremičninska agentka, ki ima probleme s svojim poslom, saj ji je nekaj pomembnih strank speljala nekdanja sodelavka. Hildy se trudi obdržati svoj ugled, kar pa ni prav lahko, poleg tega je bila vedno celotna, zdaj že razširjena družina odvisna od njenih prejemkov. Vse stavi na prodajo lepega kosa zemlje, vendar mora v posel najprej prepričati svojega nekdanjega fanta iz srednje šole, lastnika krajevnega komunalnega podjetja Franka. Poleg trmastega in nepopustljivega možaka je problem tudi v sami Hildy. Vedno je rada spila kakšen kozarček in zaradi stresa se stare navade vračajo. Ampak ko bi ostalo samo pri kozarčku ...

Sladkorna bolezen

Ugriznimo znanost

TV SLO 1 v četrtek, 29. 8., ob 17.30

Letos mineva 100 let od podelitve Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino za odkritje inzulina. Od leta 1922, ko je prvi otrok s sladkorno boleznijo tipa 1 prejel inzulin, se raziskovalci trudijo odkriti nove načine zdravljenja in obvladovanja bolezni. Napredek je izjemen. Danes imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 lahko inzulinsko črpalko, ki neprekinjeno meri raven glukoze in dovaja inzulin glede na podatke, ki jih sporoča senzor. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 pa bodo inzulin kmalu lahko dodajali le enkrat na teden. Raziskovalci iščejo še druge rešitve, na primer presaditev celic beta, ki jih pri sladkorni bolezni tipa 1 napade naš imunski sistem.
Sladkorna bolezen je najbolj razširjena kronična bolezen na svetu, s katero živi vsak deseti zemljan, in več kot 90 % jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Do leta 2050 se bo število obolelih predvidoma več kot podvojilo.

Otroci na spletu: starševska obsedenost z objavami

Francoska dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v četrtek, 29. 8., ob 21.00

Razmah družbenih omrežij, kot so Facebook, YouTube, Instagram in TikTok, je prinesel nov pojav: objavljanje posnetkov otrok in njihovo izkoriščanje na spletu. V prvih 13 letih življenja povprečnega otroka njegovi sorodniki objavijo 1300 njegovih slik. Nekateri starši s sledilci na družbenih omrežjih delijo vse, tudi najbolj zasebne trenutke otrokovega življenja, in se ne zavedajo, da bodo objave najverjetneje ostale na spletu za vedno. V filmu spoznamo 24-letno Američanko, ki se ne upa predstaviti s pravim imenom, saj je bila kot otrok žrtev materine obsedenosti z objavljanjem njenih posnetkov na spletu. Tam so otroške fotografije in videoposnetki na voljo vsem, tudi pedofilom. Starši s takšnimi objavami otrok ne izpostavljajo le radovednosti neznancev in norčevanju, pač pa gre v nekaterih primerih celo za prikrito otroško delo. Nekateri starši namreč priljubljenost objav, povezanih z otroki, izkoriščajo tudi za zaslužek. Postali so vplivneži, ki oglašujejo najrazličnejše izdelke in jih prodajajo sledilcem ter se s tem preživljajo, ne da bi imeli njihovi otroci pri tem kakšno besedo.

Mumija se vrača (Mummy Returns)

Ameriški film, 2001

Kanal A v petek, 30. 8., ob 20.00

Režija: Stephen Sommers Igrajo: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr

Leto 1935, deset let po dogodkih iz prvega filma. Drzen pustolovec Rick O'Connell je poročen z Evelyn. Skupaj z osemletnim sinom Alexom živita v Londonu. Ko sta se Rick in Evelyn spoznala, sta morala obračunati z mumijo starodavnega egipčanskega visokega svečenika Imhotepa, ki zdaj s pomočjo zlobnega Lock Naha ter lepe Meele znova doživi preporod v osrčju znanega londonskega muzeja. A na prostosti je še ena temačna sila, ki je še močnejša od Imhotepa. Gre za velikega bojevnika, kralja Škorpijona. Ko se Škorpijon in Imhotep spopadeta morata Rick in Evelyn ponovno reševati svet in tudi svojega sina pred nepojmljivim zlom.

Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni: Pridi in poglej
Proza
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh