Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RTV spored: kaj boste lahko poslušali in gledali v tem tednu (14.–20. 9.)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 14. 09. 2024 / 05:37
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2024 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
RTV spored: kaj boste lahko poslušali in gledali v tem tednu (14.–20. 9.)
Ne zamudite zanimivih oddaj in filmov. FOTO: Pexels

RTV spored: kaj boste lahko poslušali in gledali v tem tednu (14.–20. 9.)

Izbor televizijskih in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (od 14. do 20. septembra 2024) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Marko Juhant v živo

Za življenje

Radio Ognjišče, v soboto, 14. 9., ob 11.00

Ob koncu drugega letošnjega šolskega tedna bodo specialnega pedagoga Marka Juhanta najprej prosili za nekaj pomirjujočih misli za starše in vzgojitelje. Vprašali ga bodo, kdaj naj bi otroci in mladi začeli delati za šolo, se začeli učiti in postati šolsko aktivni. Vabljeni k sodelovanju!

Znakovni jezik kot obvezni šolski predmet

Prisluhnimo tišini

TV SLO 1 v soboto, 14. 9., ob 15.25

Slovenski znakovni jezik bo končno dobil svoje mesto v šolskem sistemu. V noveli Zakona o osnovnih šolah, ki je bila sprejeta v začetku letošnjega leta, so zapisane tudi pravice gluhih in naglušnih otrok. Učenje slovenskega znakovnega jezika je po novem umeščeno v program osnovnošolskega izobraževanja. Novela zakona pa prinaša tudi druge novosti, med drugim uvedbo prvega tujega jezika v prvi razred, prenovo razširjenega programa, spremembe na področju izobraževanja na domu in nacionalnega preverjanja znanja. Več o uvajanju in prenovi šolskega sistema boste izvedeli v tokratni oddaji.

Dr. Ferdinand Šerbelj 

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 14. 9., ob 17.00

Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam bo povedal umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj. Večino otroštva je preživel v bistriškem gradu, že 45 let pa živi v Ljubljani. Po končani osnovni šoli se je najprej izučil za avtokleparja, potem pa se je vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto, na študij umetnostne zgodovine. Diplomsko nalogo je pripravil o baročnem slikarju Antonu Cebeju in zanjo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Na prelomu tisočletja je doktoriral z delom o baročnem slikarstvu na Goriškem. Več čas svojega aktivnega življenja, do upokojitve, je bil zaposlen v Narodni galeriji. Bil je kustos za terenske študije in muzejski svétnik. Je tudi sodni izvedenec in cenilec za starejšo likovno umetnost ter likovno umetnost 20. stoletja. Za »življenjski prispevek slovenski stroki in umeščanje slovenske umetnostne dediščine v zavest mednarodnega strokovnega občestva« je prejel nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje umetnostnozgodovinsko društvo Slovenije.

43. festival Stična mladih

Sledi večnosti

Radio SLO 1 v soboto, 14. 9., ob 19.00

Tradicionalni 43. festival Stična mladih se bo odvil v soboto, 21. septembra, v cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem. Festival zaokroži teden in nedeljo mladih, ki ju v Cerkvi na Slovenskem organizirajo četrto leto zapored. Festival Stična mladih, ki je lani zbral več kot 4300 udeležencev, bo tudi letos mladim ponudil izkušnjo vere, številne delavnice, bogat glasbeni in športni program ter možnost za druženje. Oddajo pripravlja Jasmina Bauman.

Psihoterapija, a ne za vse 

PriVidi

Exodus TV v soboto, 14. 9., ob 20.00

V tokratni oddaji bo govora o novem zakonu o psihoterapiji ter kakšne spremembe prinaša za paciente in terapevte. Ali gre res samo za denar ali pa lahko govorimo o strokovnih vzrokih? Gostje v oddaji bodo Asja Dominko, psihoterapevtka, Maja Gselman, psihologinja in psihoterapevtka, dr. Robert Cvetek, profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, Ksenja Kos, predsednica Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, in mag. Irena Zagajšek iz Društva za promocijo duševnega zdravja.

V spomin dr. Edu Škulju

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 15. 9., ob 9.25

Nedavno se je poslovil muzikolog, profesor in duhovnik Edo Škulj. Med drugim je oživil in dolga leta urejal revijo Cerkveni glasbenik, sodeloval z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU-ja, predaval na ljubljanski Orglarski šoli in Akademiji za glasbo, urejal je tudi oddaje o sakralni in orgelski glasbi na Radiu Slovenija. Je avtor več kot 1000 strokovnih oz. znanstvenih člankov, med katerimi je več kot 50 knjig. Zaslužen je za transkripcijo celotnega Gallusovega opusa, dolga leta je v ljubljanski stolnici deloval tudi kot organist pri ljudskem petju.

Preobrazba bolečine

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 15. 9., ob 11.20

15. septembra, na god Žalostne Matere Božje, bo v Katoliški Cerkvi prvič dan žalujočih. Zakaj je žalovanje pomembno, kako preobrazimo bolečino? O tem je v novi knjigi razmišljal p. dr. Ivan Platovnjak, ki v Ignacijevem domu duhovnosti s sodelavci vodi tudi program za žalujoče. Ob izgubi in misli na smrt nam marsikdo pomaga vstati in iti naprej s sočutjem.

Po divjih Karibih z Liz Bonnin 

Britanska dokumentarna serija, 1/4

TV SLO 2 v nedeljo, 15. 9., ob 20.00

Karibi obsegajo več kot 7000 otokov. Z belimi peščenimi plažami in turkiznim morjem so za mnoge sanjski počitniški cilj. Manj je znano, da tam živi veliko zanimivih in nenavadnih divjih živali, zaradi česar so Karibi paša za oči za vsakega ljubitelja narave. Liz Bonnin bo obiskala štiri karibske regije, kjer bo spoznala osupljiva in veličastna bitja ter varuhe teh dragocenih ekosistemov.

V prvem delu dokumentarne serije bo raziskala Hispaniolo, drugi največji otok. Opazovala bo, kako krokodilje samice ležejo jajca, pomagala reševati plamence iz letovišč in iskala haitskega ploskorila, izmuzljivega malega sesalca, ki izvira še iz dobe dinozavrov. V narodnem parku Los Haitises živi skoraj 200 vrst ptic, samo ena pa je osvojila srca domačinov. Kanja vrste buteo ridgwayi, po kateri so poimenovali otroško bejzbolsko ekipo.

Znova v ravnovesju

Sol in luč

Radio Ognjišče, v torek, 17. 9., ob 17.00

Več kot polovica ljudi se v življenju sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih tudi hudo trpijo. Rešitev je lahko zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti. Gre za Alexandrovo tehniko, ki je spremenila življenje tudi avtorju knjige z naslovom Znova v ravnovesju, kjer jo opiše.

Duhovnost brez cerkve

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 18. 9., ob 23.00

Zdi se, da sodobni človek vse pogosteje išče smisel in etične smernice zunaj tradicionalnih verskih okvirov, kar lahko močno vpliva na posameznika in družbo. Medtem ko nekateri najdejo svobodo v individualnem raziskovanju, drugi lahko občutijo osamljenost in pomanjkanje moralnih usmeritev. Je duhovnost brez religije le prehodna stopnja ali v tem lahko vidimo trajno spremembo in napredek sodobnih družb?


Filmi in druge oddaje

Nikoli ne bom tvoja ženska

Romantična komedija, 2007

Planet TV v soboto 14. 9., ob 20.25

Režija: Amy Heckerling Igrajo: Michelle Pfeiffer, Paul Rudd, Saoirse Ronan

Rosie je 40-letna samska vdova, ki se na eni izmed avdicij zaljubi v osem let mlajšega Adama. Adam je vse, kar si ženska njenih let lahko poželi: mlad, privlačen, zabaven in spontan. Vendar Rosie njuna starostna razlika ne gre iz glave, saj vse prehitro podvomi v njegovo zvestobo. Medtem ko se ji življenje postavlja na glavo, pa se prvič v življenju zaljubi tudi njena hči.

Slovenski arheolog dr. Ivan Šprajc

Izven okvirja

TV SLO 1 v nedeljo, 15. 9., ob 17.50

Serija desetih intervjujev Izven okvirja predstavlja zgodbe izjemnih Slovencev, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim ali dokumentarnim delom pomembno prispevajo k predstavljanju in varovanju lepot planeta Zemlje. Z gosti se bo pogovarjal Boštjan Romih. Izbor sogovornikov je opravil uredniški odbor revije National Geographic Slovenija, intervjuji pa so bili posneti v prenovljenem Sodnem stolpu v Mariboru. Prvi gost bo dr. Ivan Šprajc, slovenski arheolog in eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za arheoastronomijo. Zaslužen je za nekatera od najpomembnejših odkritij davnih majevskih mest na mehiškem polotoku Jukatan.

Ameriška ljubljenca

Ameriška romantična komedija, 2001

Star movies v torek, 17. 9., ob 14.00

Slavna igralska zakonca se ločujeta pred očmi javnosti, med tem pa mora filmski publicist pripraviti čim boljšo promocijo filma, v katerem sta zaigrala skupaj. Samotarski režiser omenjenega filma pa noče izročiti edinega izvoda končne različice omenjenega filma. Film zmešnjav, v katerem blestijo vsi igralci, še posebej pa Julia Roberts, John Cusack in Billy Crystal.

Sinjegrbi

Avstralski film, 2022

TV SLO 1 v sredo, 18. 9., ob 20.05

Okoljevarstvena in družinska avstralska drama prepleta motive odraščanja, ekološke in družinske teme. Postavljena je v skriti avstralski zaliv, kjer se mati in odraščajoča hči borita za ohranitev morskega rezervata, ko tja vdre brezobzirno ribiško podjetje, ki misli le na dobiček.
Sproščujoča avstralska drama gledalca poboža z izredno osupljivo podvodno fotografijo, ki radodarno meče pogled na čisto naravo pod gladino morja, postreže mu tudi z angažirano ekološko premiso, ki odtehta enostavnost scenarija.

Prestopno leto

Ameriški film, 2010

Pop TV v petek, 20. 9., ob 21.15

Igrajo: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow Režija: Anand Tucker

Irska legenda pravi, da lahko zadnji februarski dan prestopnega leta ženska zaprosi za roko moškega. Morda dandanes stara izročila niso več v modi, toda uspešna notranja oblikovalka Anna po štirih letih romantične zveze še vedno čaka na snubitev njenega izbranca Jeremyja. Anna sklene, da mora stvari vzeti v svoje roke, zato mu sledi na Irsko. Toda potovanje se spremeni v nočno moro, ko zaradi slabega vremena in smole obtiči na podeželju. Najame neotesanega domačina Declana, da jo odpelje v Dublin, toda Murphyjev zakon je ne izpusti iz pesti. Na poti se zapleteta v številne zabavne katastrofe, ki ju počasi zbližajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh