Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RTV spored: izbor vsebin tega tedna (21.–27. 9.)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 20. 09. 2024 / 07:07
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2024 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
RTV spored: izbor vsebin tega tedna (21.–27. 9.)
Izbor vsebin RTV sporeda za teden od sobote, 21., do petka, 27. septembra. FOTO: Pexels

RTV spored: izbor vsebin tega tedna (21.–27. 9.)

Izbor televizijskih in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (od 21. do 27. septembra 2024) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Spoznajte radio od blizu

43. Stična mladih

Radio Ognjišče v soboto, 21. 9., ob 9.00

Letošnji teden mladih se bo sklenil s festivalom, ki bo potekal v Stični. Obiskovalci se bodo letos zbrali pod geslom Zakaj On?. Odlomek, ki daje odgovor na naslovno vprašanje, je ekipa ustvarjalcev našla knjigi preroka Jeremija. Ta nas spodbuja, da gremo v iskanju odgovora globoko in iščemo Boga z vsem srcem. Dogajanje bo na licu mesta spremljala naša radijska ekipa. Iz prizorišča bomo oddajali v živo med 9. in 17. uro. Navzoči bomo med obiskovalci, ki bodo lahko od blizu opazovali ustvarjanje programa z zanimivimi gosti. Opoldne bomo neposredno prenašali sveto mašo, pri kateri bosta sodelovala priložnostno sestavljena zbor in orkester, maševal in pridigal pa bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Poslušalcem bomo prinašali utrinke festivalskega programa, ki bo poleg nastopov na malem odru, programa ulice, bogatega duhovnega programa cerkvi, sestavljen tudi iz dveh krogov delavnic. Dan se bo sklenil z večernim koncertom na katerem bodo sodelovali Stična band, Rapha Worship in plesalci. Festivalsko dogajanje bo odmevalo tako v informativnem programu, na radijski spletni strani in družbenih omrežjih.

Dr. Janez Gril

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 21. 9., ob 17.00

Z nami bo nekdanji medškofijski asistent za študente, predavatelj pastoralne sociologije, publicist in ljubitelj gora, najbolj pa ga širša javnost pozna po dvajsetletnem zavzetem delu urednika in vodje založbe Družina. V novomeški škofiji zdaj vodi Zavod Friderik Irenej Baraga.

Preberite tudi: Dr. Janez Gril o svoji novi službi

Dvesto let od mašniškega posvečenja blaženega škofa Antona Martina Slomška

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 21. 9., ob 19.00

V Cerkvi na Slovenskem obhajajo god bl. Antona Martina Slomška 24. septembra. Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu . V mesecu septembru je 200-letnica duhovniškega posvečenja škofa Slomška, 165-letnica prenosa sedeža lavantinske škofije v Maribor in 25-letnica Slomškove beatifikacije. Letošnja osrednja slovesnost bo v Celovcu. Oddajo pripravlja Jasmina Bauman.

Ob 140. obletnici rojstva Antona Jobsta

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 22.  9., ob 9.25

12. septembra letos je minilo 140 let od rojstva Antona Jobsta - skladatelja, organista in zborovodje, avtorja mnogih, v vseh pogledih dovršenih skladb z duhovno vsebino. S svojim ustvarjanjem in delovanjem je nedvomno prispeval nezanemarljiv delež k razvoju slovenske kulture. Najbolj seveda v Žireh, kjer je preživel večji del življenja in kjer je deloval skoraj na vseh področjih tamkajšnjega glasbenega življenja.

Sveta maša

Prenos bogoslužja

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 22. 9., ob 10.00

Prenosu svete maše boste lahko prisluhnili iz župnije Grosuplje, maševal bo Martin Golob.

Sveta maša

Prenos bogoslužja

TV SLO 1 v nedeljo, 22. 9., ob 10.00

Ta teden si boste prenos maše lahko ogledali tudi prek zaslona. Televizija Slovenija bo prenašala bogoslužje iz župnije Kranj - Zlato polje. Maševal bo župnik Erik Švigelj.

Papež v Aziji

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 22. 9., ob 11.20

Papež Frančišek se je v začetku septembra odpravil na svoje najdaljše apostolsko potovanje v Azijo. Obiskal je Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo, nato Vzhodni Timor in nazadnje najbogatejšo državo na svetu, Singapur. Kakšen je bil namen njegovega obiska te celine, kjer živijo majhne skupnosti kristjanov? K čemu je v mesecu varovanja okolja v zdajšnjih družbenopolitičnih razmerah spodbujal svet? Kljub visoki starosti se bo čez teden podal opogumljat kristjane tudi v Belgijo in Luksemburg.

Na velikem sinodalnem srečanju v Ljubljani pa so slovenski katoličani prisluhnili drug drugemu o tem, kako v naših družbenopolitičnih razmerah razumejo življenje po evangeliju in kaj si v skupni hoji v Cerkvi v prihodnosti želijo.

Religija in duhovnost v digitalni dobi

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 22. 9., ob 18.00

Osem univerz v sedmih državah, med njimi tudi slovenska Univerza v Ljubljani oziroma njena članica Fakulteta za družbene vede, je opravilo raziskavo Religijske skupnosti v virtualni dobi. V oddaji Sedmi dan bomo predstavili slovenski del raziskave, kjer so raziskovalke in raziskovalci preučevali, kako so se v digitalni dobi znašle Katoliška cerkev v Sloveniji, Islamska skupnost v Sloveniji in Skupnost za zavest Krišne. Ugotovitve raziskave bodo komentirali tudi predstavniki omenjenih verskih skupnosti.

Norčevanje iz kristjanov in okultizem Olimpijskih iger 2024 (3. del)

Na robu znanega

Exodus TV v ponedeljek, 23. 9., ob 20.00

Na letošnjih Olimpijskih igrah v Parizu so se pri otvoritvi norčevali iz Zadnje večerje. S tem so užalili 2,4 milijarde kristjanov po vsem svetu, pa tudi muslimane, ki imajo Kristusa za preroka. Katera so še druga okultna, magijska sporočila otvoritvenega in zaključnega dogodka Olimpijskih iger? Ali ni šlo nemara za ritual se bomo spraševali v oddaji Na robu znanega.

O šolskem okolju, etiki in vrednotah s Slomškom

Za sožitje

Radio Ognjišče v torek, 24. 9., ob 20.00

"Vsak naj pomete pred svojim pragom, veliko dobrega naj stori in s tem boljša svet,” je o vse pogostejšem pritoževanju zapisal blaženi škof Anton Martin. Na njegov god bomo z rednim sogovornikom prof. dr. Jožetom Ramovšem razmišljali o šolskem okolju, etiki in vrednotah za lepše sobivanje in sodelovanje, po zapisanih rekih in Slomškovih naukih.


Filmi in druge oddaje

Oceanovih 8

Ameriški film, 2018

POP TV v soboto, 21. 9., ob 20.00

Režija: Gary Ross Igrajo: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson

Bleščeča igralska zasedba v vlogi pretkanih zločink, ki načrtujejo drzen roparski podvig na prestižni Met gali v New Yorku. Debbie Ocean, sestra Dannyja Oceana, je skoraj šest let preživela v zaporu in tam kovala načrt za največji in najbolj drzen rop svoje kariere. Skupaj z nekdanjo partnerico Lou zbere ekipo najboljših zločink na svojih področjih - draguljarko, ulično prevarantko, izkušeno preprodajalko, hekerico in modno oblikovalko. Njihov načrt je dodelan do podrobnosti, vendar ga bodo morale ženske izpeljati brez najmanjše napake, če bodo želele speljati ogrlico vsem na očeh in pri tem ostati neopažene. Jim bo uspelo?

Jenningsovi proti Alzheimerjevi bolezni

Britanski dokumentarni film

TV SLO 1 v nedeljo, 22. 9., ob 22.20

Ko v družini Jennings odkrijejo mutiran gen, ki povzroča Alzheimerjevo bolezen, začnejo znanstveniki iskati zdravilo, družinski člani pa se znajdejo na razpotju. Jenningsovi so prva družina na svetu, pri kateri so diagnosticirali dedno, zgodnjo Alzheimerjevo bolezen. Odkritje, za katerega so mnogi menili, da bo pripeljalo do dokončnega odkritja zdravila, je razkrilo uničujočo resnico za družino - mutiran gen se prenaša iz roda v rod.

Noč v muzeju: skrivnost grobnice

Britanski film, 2014

POP TV v nedeljo, 22. 9., ob 20.00

Režija: Shawn Levy Igrajo: Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Dick Van Dyke, Ricky Gervais

Zadnji del priljubljene trilogije, v kateri nas čakajo stari znanci v svoji največji pustolovščini doslej. Ko se eksponati v newyorškem Prirodoslovnem muzeju začnejo ponoči čudno obnašati, se varnostnik Larry znajde pred težko nalogo. Ugotovi, da je za nenavadne dogodke odgovorna Plošča, ki s svojo čarobno močjo oživlja bitja. Toda zdaj je začela počasi razpadati, obnovijo pa jo lahko samo v Britanskem muzeju. Larry, odločen zaščititi svojo muzejsko "družino", skupaj s sinom Nickom in muzejskimi primerki iz New Yorka odpotuje v London, kjer skuša razvozlati starodavno skrivnost Plošče.

Živalski vrt

Irski film, 2017

Kino v torek, 24. 9., ob 18.05

Režija: Colin McIvor Igrajo: Art Parkinson, Amy Huberman, Toby Jones, Penelope Wilton

Belfast, začetek druge svetovne vojne. 12-letni Tom je sin oskrbnika v mestnem živalskem vrtu. Ko bo dovolj star, bi tudi on rad opravljal očetovo službo. Ko v živalski vrt pripeljejo mladiča azijskega slona Busterja, pa vso pozornost nameni nerodnemu velikanu. Vojna se razplamti, oče je vpoklican v vojsko, Tom in mati pa ostaneta sama. Nemci grozijo z bombardiranjem mesta, v strahu za Busterja Tom s prijatelji skuje drzen načrt – slončka bodo ukradli in ga skrili na vrt starejše gospe. Izjemno topel in srčen film za vso družino, ki je nastal po neverjetni resnični zgodbi.

Adam

Ameriški film, 2020

Kino v sredo, 25. 9., ob 18.00

Režija: Michael Uppendahl Igrajo: Aaron Paul, Lena Olin, Tom Berenger, Jeff Daniels, Michael Weston

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, spremljamo hipotekarnega posrednika Adama Niskarja, ki ima vse: uspešno kariero, ljubečo družino in dobre prijatelje. Toda njegovo življenje se za vedno spremeni, ko Adam doživi tragično nesrečo in postane tetraplegik. Ko se zbudi iz kome, Adam pade v depresijo in nima nobenega upanja za svetlo prihodnost, dokler v njegovo življenje ne vstopi simpatična medicinska sestra Yevgeniya in mu pokaže, da njegovega življenja ni konec, ampak se je šele začelo.

Družina v digitalnem svetu

Pogovori o prihodnosti

TV SLO 2 v sredo, 25. 9., ob 20.55

V oddaji Družina v digitalnem svetu bodo sogovorniki razpravljali o vse večjem vplivu digitalnega sveta na posameznika, družino ter družbo. Svoje izkušnje, razmišljanja in nasvete bodo predstavili Maja Vreča, sodelavka ARNES-a in Centra za varnejši internet SAFE.SI, Mija Repenšek, svetovalka na Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGUT in dr. Žan Lep, socialni psiholog in raziskovalec na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Pedagoškem inštituta v Ljubljani.

Velika poteza

Ameriški film, 2015

Kino v petek, 27. 9., ob 20.00

Režija: Adam McKay Igrajo: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt

Leta 2005 so štirje outsiderji videli, česar velike banke, mediji in vladni nadzorniki niso želeli — da grozi zlom svetovnega gospodarstva. Nadarjeni analitik in menedžer finančnega sklada Michael Burry s svojimi izračuni ugotovi, da je sistem podeljevanja hipotek v ZDA tik pred razpadom, zato se odloči za nezaslišano potezo - stavi proti nepremičninskemu trgu. Banke z veseljem sprejmejo denar, njegove na videz nepremišljene poteze pa vzbudijo pozornost vlagateljev pod vodstvom skeptičnega Marka Bauma, ki se odpravijo na teren in odkrijejo neverjetne anomalije v celotnem finančnem sistemu. Biografska drama prikazuje, kako je skupina vlagateljev predvidela in izkoristila finančno krizo.

Ljubezen proti toku

Kanadski film, 2021

Planet Eva v petek, 27. 9., ob 21.00

Režija: Bill Corcoran Igrajo: Kimberly-Sue Murray , Steve Lund , Nadine Roden

Charlotte je pisateljica, katere navdih je presahnil. Na pobudo založnice, naj napiše nekaj svežega, se iz Chicaga preseli v Minnesoto, kjer se loti pisanja knjigo o življenju v divjini. Knjiga naleti na pozitiven odziv, a Charlotte, ki se je med pisanjem zbližala z vodnikom Robom, ni prepričana, kako naprej. 

Spomin na mladost

Angleški film, 2014

Kino v petek, 27. 9., ob 22.25

Režija: James Kent Igrajo: Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Emily Watson, Hayley Atwell

Biografska drama Spomini na mladost, posneta po knjižni uspešnici avtorice Vere Brittain, prinaša čustveno pripoved o ljubezni, vojni in spominih. Mlada Britanka okrog leta 1914 pripoveduje o tem, kako je njeno generacijo zaznamoval ter nepovratno spremenil izbruh druge svetovne vojne. Dramatično potovanje od mladostnih želja in idealov do neskončnega obupa ter spet nazaj govori o mladi ljubezni, absurdnosti vojne in iskanju smisla v najtežjih časih.

Nalaganje
Nazaj na vrh