Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožinca v Nadiških dolinah [FOTO]

Objava: 16. 08. 2024 / 11:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2024 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rožinca v Nadiških dolinah [FOTO]
Blagoslov šopkov zdravilnih zelišč in rož je opravil župnik Božo Zuanella. FOTO: Tatjana Splichal

Rožinca v Nadiških dolinah [FOTO]

V Beneški Sloveniji se je samo v Nadiških dolinah ohranil običaj, da na Rožinco, praznik Marijinega vnebovzetja, blagoslovijo šopke zdravilnih zelišč in rož, ki jih povezane v snopiče ljudje prinesejo k praznični maši.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Na predvečer praznika so se maše z blagoslovom snopičev v Matajurju kljub slabemu vremenu tudi letos udeležili številni ljudje od blizu in daleč. Na sam praznični dan pa so snopiče med slovesno mašo blagoslovili tudi drugod. V kraju Gorenj Barnas (it. Vernassino) so se vaščanom pridružili gostje, ki so v vasico pod Matajurjem poromali prav na ta osrednji krščanski praznik med letom. Nevihta na predvečer praznika je nekaterim preprečila, da bi pripravili snopiče, so pa ob začetku svete maše, ki jo je daroval neutrudni župnik Božo Zuanella, vsi z zanimanjem prisluhnili njegovi uvodni razlagi, da je bila navada blagoslavljanja različnih zdravilnih zelišč, ki pripomorejo k zdravju ljudi in živine, razširjena že v starozaveznih časih.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Zuanella, ki je s 83 leti najmlajši slovenski duhovnik v Beneški Sloveniji, je pri praznični pridigi vse povabil, naj sledimo zgledu Marijine notranje lepote. K temu je zbrane spodbudil tudi s pesmijo Lepa si, lepa, Roža Marija, ki je na tem trojezičnem območju splošno priljubljena; petju so se pridružili vsi navzoči. »Poletna velika noč«, kakor v teh krajih tudi imenujejo veliki šmaren, praznik krščanskega upanja, da bomo nekoč tudi mi prišli tja, kjer nas že pričakuje Božja in naša mati Marija, je po slovesni maši v prijetnem druženju ob dobrotah, ki so jih pripravili domačini, povezala vse, ki so se ob praznovanju róžince zbrali v tem prelepem kotičku Beneške Slovenije.

Kupi v trgovini

Marija preseva Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh