Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romunska Cerkev leta 2018 pričakuje papeža

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2017 / 10:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romunska Cerkev leta 2018 pričakuje papeža

Romunski škofje: »Prepričani smo, da nas sveti oče prihodnje leto obišče.«

Papežev obisk Romunije v prihodnjem letu je po besedah rimsko-katoliškega škofa v Bukarešti, Ioana Robuja, zelo verjeten. Papež Frančišk je vabilo prejel tako od Romunske škofovske konference kot tudi romunskega predsednika Klausa Johannisa in romunskega pravoslavnega patriarha Daniela, »in prepričani smo, da bo sveti oče prihodnje leto v resnici prišel«, je po navedbah romunskih medijev minuli konec tedna dejal nadškof Robu na tiskovni konferenci ob sklepu rednega letnega zasedanja Romunske škofovske konference. Kot je pojasnil nadškof Robu, ki je tudi predsednik škofovske konference, bi bil lahko razlog za papežev obisk kanonizacija sedmih grško-katoliških škofov mučencev, ki so umrli med letoma 1950 in 1970 v obdobju komunističnega režima. Natančnega termina v Romuniji še niso navedli, kot možne cilje potovanja pa med drugim navajajo romarska središča Blaj, Sumuleu-Ciuc, Maria Radna in Bacau.

Že konec letošnjega marca je romunski predsednik Johannis govoril o možnosti papeževega obiska prihodnje leto. S svetim očetom se je v Rimu srečal ob praznovanju 60. obletnice podpisa Rimske pogodbe, ko ga je Frančišek sprejel v zasebno avdienco. Med srečanjem je papežu obnovil svoje povabilo za obisk Romunije.

Romunija je bila leta 1999 že cilj papeževega obiska, ko je tamkajšnje vernike razveselil Janez Pavel II. Papež Frančišek je minuli petek v avdienco sprejel člane romunskega semenišča »Pio Romeno«, ki letos obhaja 80-letnico. Ob tej priložnosti je romunske vernike pozval, naj se »pogumno soočajo z novimi izzivi«, pred katerimi stoji krajevna Cerkev, ki je »znova zacvetela« po prestanem obdobju komunističnega preganjanja.

Katoliška Cerkev v Romuniji predstavlja maloštevilčno manjšino, le okoli 5 % celotnega prebivalstva. Večina Romunov pripada romunski pravoslavni Cerkvi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh