Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romska procesija pri Mariji Pomagaj na Brezjah

Za vas piše:
J. P.
Objava: 14. 08. 2024 / 13:44
Oznake: Duhovnik, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2024 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romska procesija pri Mariji Pomagaj na Brezjah
Podobo Marije Pomagaj so v procesiji izmenično nosili člani različnih romskih družin. FOTO: Marija.si

Romska procesija pri Mariji Pomagaj na Brezjah

Dva dni pred največjim Marijinim praznikom, Marijinim vnebovzetjem, so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah že tradicionalno zbrale romske družine iz vse Slovenije. Tokratne romske procesije se je udeležilo več kot 200 Romov.

Zbralo se je več kot 200 Romov iz vse Slovenije. FOTO: Marija.si

Kot so sporočili na brezjanski spletni strani, je za Rome Marijin praznik najgloblja duhovna izkušnja romanja in praznovanja v vsem letu, kajti najgloblje častijo ravno Marijo, saj ni hiše, barake ali prikolice, v kateri ne bi imeli njene slike ali kipa. V vsakem njenem svetišču pozdravijo Marijo (Marijico) in se ji s svojimi besedami izročijo, molijo.

Koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) Peter Kokotec. FOTO: Marija.si

Letošnje slovesnosti na Brezjah – ta ima že večdesetletno tradicijo – se je udeležilo nad 200 Romov z vseh koncev države. Po torkovi večerni maši so se zbrali na trgu pred baziliko Marije Pomagaj, kjer jih je nagovoril Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Za Rome je Marijin praznik najgloblja duhovna izkušnja romanja in praznovanja v vsem letu, kajti najgloblje častijo ravno Marijo. FOTO: Marija.si

Po uvodni molitvi so se romske družine in drugi udeleženci v procesiji odpravili v Park miru, podobo Marije Pomagaj pa so izmenično nosili člani različnih romskih družin, ob tem pa molili in peli Marijine pesmi. Procesijo so zaključili v baziliki Marije Pomagaj.

Procesijo so zaključili v baziliki Marije Pomagaj. FOTO: Marija.si

Tam so jim, kot je še zapisano na spletni strani marija.si, duhovniki – Peter Kokotec, ki se dejavno ukvarja s pastoralo Romov, policijski vikar p. Jona Janez Vene, gvardijan samostana Brezje p. Krizostom Komar in p. Tadej Inglič – podelili blagoslov in rožne vence. Pri izvedbi procesije so pomagali člani Malteške pomoči Slovenija.

Nalaganje
Nazaj na vrh