Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarski shod pri Magdaleni Gornik z nadškofom Turnškom: »V njej je bilo nekaj več!«

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 20. 07. 2024 / 08:15
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2024 / 17:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romarski shod pri Magdaleni Gornik z nadškofom Turnškom: »V njej je bilo nekaj več!«
Spominsko srečanje ob spominu rojstnega dneva Božje služabnice Magdalene Gornik. FOTO: Tatjana Splichal

Romarski shod pri Magdaleni Gornik z nadškofom Turnškom: »V njej je bilo nekaj več!«

V petek, 19. julija, je cerkev Marije snežne na Gori pri Sodražici obiskala množica romarjev iz različnih koncev Slovenije. Ta dan se spominjamo rojstva Božje služabnice Magdalene Gornik (leta 1835), za katero poteka postopek za beatifikacijo. Mnogi so prišli peš ali s kolesi po trasi nove Magdalenine romarske poti, ki jo v tem času postavlja župnija Gora (pod upravo župnije Sodražica).

Začelo se je popoldne ob 15.45 z enourno molitvijo, ki so jo romarji molili po knjižici Aleša Pečavarja, župnika iz Dolenje vasi, z naslovom »Molitvena ura za beatifikacijo Magdalene Gornik«. 

Ob 17. uri je slovesno bogoslužje daroval up. nadškof dr. Marjan Turnšek ob somaševanju postulatorja v postopku mag. Francija Petriča, urednika Ognjišča mag. Boža Rustije, škofovega delegata v postopku dr. Andreja Pirša, domačega župnika Franca Bizjaka, nekdanjega župnika Franca Vidmarja in drugih duhovnikov.

Somaševanje je vodil up. nadškof Turnšek. FOTO: Tatjana Splichal 

Učiteljica spreobrnjenja in sprejemanja trpljenja 

V svojem nagovoru je up. nadškof Marjan Turnšek izpostavil posebnost mistikinje Gornikove: »Bog je njeno življenje napolnil s svojo navzočnostjo na čisto poseben način, ki je prihajal na plano v njenem življenju in zlasti v njenih mističnih doživetjih, ki so jim bili priča tudi drugi ljudje okrog nje.« 

Upokojeni nadškof Marjan Turnšek je izpostavil posebnost mistikinje Gornikove. FOTO: Tatjana Splichal 

Magdalena je sprejela Božji načrt nad sabo in pričevala, je nadaljeval nadškof: »Oznanilo njenega življenja je oznanilo Kristusovega trpljenja. Ona je mistično doživljala Kristusovo trpljenje in so ga drugi lahko gledali in videli v njej. To je bilo oznanilo evangelija ljubezni, ker je Kristus trpel iz ljubezni. On bi se lahko rešil svojega trpljenja, pa se ni. Ker nas ima rad. Magdalena je to skrivnost Božje ljubezni, ki ima vrhunec v Jezusovem trpljenju in smrti, doživljala praktično vse življenje. Že kot 13-letna deklica je sprejela klic, da se temu daruje. Kakšna modrost pri 13 letih – da je izbrala težko, strmo in trnovo pot v nebesa, ki jo je večkrat v videnjih dejansko tudi videla.« Njena mistična doživetja nosijo sporočilo tudi za naš čas, je še povedal dr. Turnšek, ki je bil mentor diplomske naloge iz katere je nastala knjiga Martine Kraljič o mistikinji z Gore: »Danes se na vse mogoče načine hočemo izogniti trpljenju. Gotovo je prav, da naredimo vse, da trpljenja ne bi bilo, a kljub temu trpljenje ostaja v življenju vsakega. Zgled Magdalene Gornik pa nam pomaga, da tisto trpljenje, ki ga ne moremo premagati, znali sprejeti in ga darovati skupaj s Kristusovim trpljenjem Nebeškemu očetu iz ljubezni – do Boga in bližnjega«.

FOTO: Tatjana Splichal 

Magdalena res uslišuje – na prav poseben način

Franci Petrič, postulator za beatifikacijo mistikinje Gorniške Lenčke, kot jo kličejo domačini, je opisal različne faze postopka, ki ga postulatura trenutno vodi na več ravneh: imenovano cerkveno sodišče za zaslišanje prič intenzivno pridobiva dragocena pričevanja posameznikov o Božji služabnici, ki so za javnost tajna (tudi danes je zaslišalo ena pričo); zgodovinska komisija preučuje vse, kar je o slovenski mistikinji izšlo natisnjenega, zapisanega in zlasti njene dragocene osebne zapise, ki jih hrani ljubljanski nadškofijski arhiv, kar pa je dolgotrajen postopek ... 

Franci Petrič. FOTO: Tatjana Splichal 

Postulator je predstavil nekaj primerov iz knjige zahval, med katerimi je zlasti ganil primer osebe s kostnim rakom, ki jo je ob diagnozi pretresal strah, obup in nemir. Njena hči se je zatekala k priprošnji Magdalene Gornik, naj ji pomaga. Gospa je sicer na koncu za težko boleznijo umrla, toda zgodil se je velik čudež: postopoma je uspela vedno bolj sprejeti svojo bolečino in darovati svoje trpljenje – prav tako, kot je učila Gornikova – in se lahko poslovila v globokem miru. Častilce romarje je pozval, naj svoja uslišanja, tudi majhna, sporočajo na Nadškofijo Ljubljana ali na naslov postulature.

Nastaja Romarska pot Magdalene Gornik

Sodraški župnik Franc Bizjak je opisal, da potekajo zaključna dela pri postavitvi Romarske poti Magdalene Gornik, ki bo imela več vej, iz več smeri, daljših in krajših, za peš romarje in za kolesarje.

Franc Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal 

Urednik Ognjišča Božo Rustija je predstavil pogumen projekt izdaje dveh knjig o mistikinji Magdaleni namenjenih za otroke. Njuna avtorica Nataša Rupena je bila navzoča in je romarjem predstavila svojo pot ozdravitve in srečanja z Božjo služabnico, ki jo je spodbudila k temu delu.

FOTO: Tatjana Splichal 

Ste si ga že ogledali ... ?

Romarji so prejeli najnovejšo številko posebne revije »Magdalenin glas z Gore« in se razveselili daru, ki ga je oznanil postulator: ravno ob koncu današnje slovesnosti ob Magdaleninem 189. rojstnem dnevu je Studio Sipoš na svojem YouTubu kanalu omogočil brezplačen ogled filma o naši mistikinji z naslovom »Okronana«, ki si ga lahko ogledati tudi vi.  

Fotografije iz filma Okronana. FOTO: Studio Siposh 

Nalaganje
Nazaj na vrh